Домакиня издаде тайната на наложената баница

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:24 / 10.05.2025
1889
"Тавата, в която ще слагаме корите - намазваме с 1-2 лъжици олио. За да може, след като я изпечем - да я обърнем върху две панички и да се задържи дебелината на баницата. Да е пухкава", споделя тайните си Донка Рашева.

Така хем изтича излишната мазнина, хем запечената плънка задържа баницата здраво захваната за дъното. После изглежда малко по-лесно. Редуват се кори и плънка с малко олио докато тавата се изпълни. Тук обаче пак е време за майсторлък - отгоре баницата леко се прорязва и се полива със 7-8 супени лъжици от водата, в която са "къпани“ корите, в които се разтваря последната плънка.

Майсторката на типичната за района наложена баница със сирене и печени кори си обяснява защо това българско блюдо е сред най-харесваните в света и изпреварва и гръцкото саганаки, и аржентинската проволета."Защото е по-пухкава, хранителна е, сочна е", твърди Донка пред NOVA.

Докато нашенската вкусотия е във фурната Донка прави заготовка за шопска и овчарска салата, които са след баницата съответно на почетните четвърто и пето място в света. Тя лично, като повечето хора от този регион, предпочита шопската пред овчарската салата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Сиромахов: А пред очите ми винаги бяха сълзите на мама
Изчезнал животински вид се завърна у нас
Записа една от най-големите победи в своята кариера
Слави Трифонов пусна новата песен с Емилия, феновете в еуфория
Една от най-успешните българки днес навърши 60 години
3 домашни детокс напитки за плосък корем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).