Частичното слънчево затъмнение в снимки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:51 / 04.01.2011
2772
Днес се наблюдаваше частично слънчево затъмнение.
Слънчевият диск започна да се закрива частично от Луната в 7.57 ч. на днес, като максималното му закриване достигна в 10.55 ч. и гледано от София, то ще е върху 86 процента от слънчевия диск.

Частичното затъмнение беше видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Но най-голям ще е процентът на закриване, който може да бъде видян от северните части на Европа. Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92 процента от слънчевия диск, закрити от Луната.

Още три частични слънчеви затъмнение има през тази година, но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната. Следващото частично затъмнение ще е на 1 юни и също ще се вижда от Северното полукълбо, но само от Северна Америка и Азия. Луната ще закрие част от Слънцето още на 1 юли и на 25 ноември, но това няма да е видимо от северното полукълбо.

Пълно слънчево затъмнение ще има на 13 ноември 2012 година в Австралия. Закритото Слънце ще се вижда от североизточните части на континента.

 


Виж коментарите (8)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Ергенът се изложи много в ефира на bTV
Легендарна тв водеща: "Шок и ужас" бе най-трудната ситуация в кар...
Пазаруването на евтини стоки от "Тему" и други китайски сайтове к...
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).