Ако вдигнете телефона и чуете непознат глас да ви задава този въпрос, затворете веднага

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:46 / 11.11.2021
18341
Как работи измамата? Ако вдигнете телефона и чуете непознат глас да ви задава въпроса: "Чуваш ли ме?", затворете веднага. Обаждането е от човек, който записва вашия глас (по-точно записва как казвате "да").

Този запис може да бъде използван за извършване на покупки или други финансови трансакции от ваше име. В някои случаи изричането на думата "да" означава подписване на устен договор - нещо, което се равнява на натискане на бутона "приемам" по време на онлайн пазаруване.

Тези така наречени гласови подписи са законно използвани от много фирми, когато става въпрос за желание на клиента да потвърди промени в профила и парични преводи. Какви предпазни мерки трябва да предприемете? Не отговаряйте на телефонно обаждане от непознати номера. Вдигането на телефона позволява на престъпниците да разберат, че вашия номер е валиден и може да бъде използван в измамна дейност. По-късно номерът може да бъде препродаден на други измамници.

Ако решите да отговорите на обаждане от непознат номер, опитайте се да останете предпазливи и скептични, особено когато ви задават въпроси, които водят до отговора "да". Такива въпроси могат да бъдат: "Чуваш ли ме?", "Удобно ли е да говорим?", "Вие ли сте собственикът на жилището?" и т.н. Разумният отговор на някои от тези въпроси трябва да бъде: "Кой си ти и защо искаш да знаеш?", съобщава сайтът "Актуално".

Конфигурирайте телефона си да превключва автоматично телефонните обаждания от непознати номера към гласова поща. Измамниците никога не оставят гласови съобщения. Не давайте лична информация на непознати, дори да твърдят, че са служители на фирма, която познавате. Дори да смятате, че е неучтиво да затворите на непознат, помислете отново. Понякога това може да бъде много полезно.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).