Последна надежда - правителство от силни личности, или президентът да е жив и здрав

Автор: Любомир Минчев
Коментари (0)
12:34 / 05.05.2023
5097
Българите вече поставят политическата криза като водещ проблем, наред с инфлацията и обедняването. Само сформирането на стабилно правителство ще вдъхне надежда на българина. Това са изводите на социолози и политолози в разгара на поредното политическо безвремие, обхванало страната.

Един месец след изборите на 2 април изход не се вижда. Преговорите между победителя ГЕРБ-СДС и втория ПП-ДБ приключват безславно. Илюзията за общо правителство на първите две политически сили бързо се разсея. Остава приетата законодателна програма, но парламентът върви ускорено към поредното си разпускане.

Лидер на политическите процеси в момента безспорно е Бойко Борисов. Като победител на изборите и с право на първи мандат за съставяне на правителство, той изненада с нестандартен ход – вторият да покаже кабинета си – отказвам се от моя, ако вашият е приемлив. Ухажването на ПП-ДБ от страна на Борисов дори мина приличните граници.

От коалицията отговориха с партийни фигури в проектокабинета си и така нарушиха джентълменското споразумение лидерите да се отдръпнат. Това взриви крехкия въжен мост между ГЕРБ и ПП-ДБ. Управленската програма, по която двете коалиции работиха в експертни групи през последните седмици, също се оказа неприемлива.

Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални, отговориха от ГЕРБ. Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ се провалиха, това е очевидно. Какво следва? Инициативата продължава да е в ръцете на Борисов, който се насочва към първия мандат – с втория е приключено. Вчера той изглеждаше така, сякаш е развял бялото знаме – президентът ще управлява дълго, да е жив и здрав.

При нови избори всички сме в пропастта, твърдят икономисти, финансисти и политици. Въпросът е колко крачки ни остават и горим ли от желание да се озовем там. Борисов вади последния си коз – правителство от силни личности, подкрепено от мнозинство, но без коалиции.

Той приключва с ПП-ДБ и започва разговори с другите партии в парламента.Това е последната надежда – съдбата на третия мандат е ясна. Отговорност срещу отговорност. Това очаква Борисов от ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане“. Шансът? Не е голям. Но и крачките до пропастта не са много.

Виж коментарите (0)

Още по темата (854):
21.06.2023 Илияна Иванова е предложението на ГЕРБ за еврокомисар
10.06.2023 Елисавета Белобрадова: Ако ми бяха поискали имунитета, щях да го дам
10.06.2023 Проф. Румяна Коларова: Евентуален политически проект на Радев ще бъде
провал 
08.06.2023 Тошко Йорданов остави тв водеща без думи с въпроса, който й зададе
07.06.2023 Георги Свиленски: Призовавам Борисов да спре да лъже 
07.06.2023 Теменужка Петкова: Ще следим изкъсо работата на правителството
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).