Опера зад оградата на Гергов – пясък между зъбите

Автор: Любомир Минчев
Коментари (9)
17:44 / 13.04.2017
15468
Сделката за придобиване на 20,63 процента от Панаира може да е най-добрата за общината, града и целия свят. Може тя да е единственият шанс Пловдив да има дом на операта. Може това да е гениално решение на общинските съветници, което ще оценим след време. Може тази сделка да няма нищо общо с грабежа на Панаира преди десет години. Може тя само емоционално да се свързва с този грабеж, а всъщност да е най-доброто решение за Пловдив. Може общината да получава 20 процента от дружество с активи от 700 милиона - страхотна сделка, според съветника Георги Колев.

Може.

Но може операта да е смокинов лист на този грабеж, както се изрази съветникът Божидар Здравков. Може с този акт Пловдив окончателно да признава поражението си. Може с подареното на Гергов преди 10 години да сме си направили 20 опери, по израза на Дани Каназирева. Може да сме дали милиони като подарък на Гергов, а се радваме, че ни връща 5 декара.

Може.

Затова и кметът Иван Тотев може да говори по този начин - след 20 години някой да каже: Искам да съм кмет като Иван Тотев. В блестящото си слово пред съветниците той им каза, че тези, които градят политическото си оцеляване върху темата за Панаира, са обречени. Изборите го показаха. Защото сме 2017 година, а не 2006-а. Пловдив трябва да има работещ панаир с активното присъствие на общината .

Може.

Но бунтът срещу сделката е емоционален. Поне моят е такъв. Цифрите нямат никакво значение - опера, инвестиции ,акции. Това ще е опера зад оградата на Гергов. Предполагам, че е ясно. Сделка ,около която се навърта Гергов, не е сделка. Така мисли Пловдив, а това е важно при гласуването на общинските съветници. Когато в прокуратурата и до всички държавни институции с отношение по темата има сигнали за законността на приватизацията на Панаира , идва днешното решение. С него всичко приключва - давам ви 5 декара и вървете на майната си, стига сте джавкали. Това е емоционално поражение за града. А емоционалните поражения отварят вратите на ада.

Панаирът е на Гергов. Това е психологическата бариера, която Пловдив не може да прескочи, а и не иска. Затова и да му обяснявате, че там ще има страхотна сграда на операта, няма да чуе. Дори това да означава политическа профанщина.

Затова и се бунтува. Като чуе за Гергов, общественото мнение отписва и тези, които са около него. Това е бунт с непредвидими последици. Това е бунт срещу далаверата, дори и да няма далавера.

След кражбата от 2006 година всичко, свързано с Гергов, е емоция. И на кого обяснявате, че в Панаира има активи за 700 милиона. Ами това е призив за революция!


Виж коментарите (9)

Още по темата (197):
13.03.2024 Пловдивският панаир отново бе гледан на сесия на общинския съвет във Варна
01.03.2024 Снимка от 1953 г. показва емблематично място в Пловдив, днес то е коренно различно
29.02.2024 Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
16.02.2024 Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата
16.02.2024 Връщат акциите на Варна в Пловдивския панаир на държавата
25.01.2024 Общински съвет Варна отказа да гледа въпроса с акциите на Пловдивския
панаир
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).