Ако Борисов загуби Пловдив, може да се окаже, че го губи от Радев

Автор: Любомир Минчев
Коментари (5)
11:28 / 09.08.2019
20007
Социологията продължава да върти номера на Бойко Борисов в опита му да посочи кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Вътрешнопартийните сондажи показват значителен аванс на Иван Тотев, макар че той обяви оттеглянето си. Другите кандидати, номинирани на районните събрания – Костадин Димитров, Георги Стаменов, Димитър Колев и Здравко Димитров са с изравнени възможности, но никой от тях няма шанс при сблъсък със Славчо Атанасов на балотажа. Евентуално участие на президентския съветник Пламен Узунов като кандидат на БСП допълнително усложнява ситуацията.

Мотивът на пловдивската структура на ГЕРБ да продължава да залага на Иван Тотев е страхът. Тя е наясно, че кандидат извън Тотев и тримата номинирани районни кметове ще доведе до разцепление, от което до победата на Атанасов има само крачка. Нито Иван Тотев ще работи за избирането на Здравко Димитров, нито областният управител желае това. Зико се надява да стигне до балотаж със свой щаб, който между двата тура  да започне пазарлъци за усвояване на властта.

До този момент Здравко Димитров официално не е кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив, но твърде възможно е да бъде. Бойко Борисов също изпитва страх. Ако лидерът на партията посочи Зико и последва загуба, това ще е негова лична загуба. А в Пловдив може да се очертае сблъсък между Борисов и президента Радев. Тогава евентуална загуба ще боли два пъти повече.

Социологическите сондажи не дават повод на Борисов да бъде категоричен в избора си. Напротив – страхува се от тях. Социологията го поставя в крайно деликатна ситуация. Не желае да види Иван Тотев за трети път кмет, но е изправен пред  провала да не види никой от партията си на това място. Сондажите са все по-настойчиви в твърденията си, че само Иван Тотев има шанс на балотаж срещу Атанасов. Това допълнително усилва страха на Борисов. Защото е наясно, че ако все пак набере смелост и посочи Здравко Димитров за кандидат, ще последва оттеглянето на Иван Тотев и като шеф на местната структура.Това е логичен ход, който ще ускори предаването на Пловдив в ръцете на ВМРО/БСП.

Виж коментарите (5)

Още по темата (787):
07.02.2022 Беляшки се върна в община Пловдив
03.02.2022 Мирослав Беляшки: Не сме се карали с кмета, но ми е болно, че нещата не
вървят!
03.02.2022 Ексклузивно: Зико изгони началника на отдел "Канцелария на кмета и
протокол"!
09.12.2021 Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на
Калояново
25.11.2021 Мнение: Зико вече изцяло владее община Пловдив, заобиколен от послушковци
25.11.2021 Славчо Атанасов към Зико: Прекалено наведената поза в политиката не върши работа
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).