Плевнелиев: Няма да преработя указа си за ЦИК

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:37 / 22.03.2014
9816
ЦИК не е двукамарна, тя е една. В нея има не 15, а 19 членове. Те работят заедно". Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ.

"Спазих духа на закона. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече използвайки с джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Позицията ми е в подкрепа на изборните традиции в България, на институциите и на законите. Аз си свърших работата. Очаквам и Народното събрание да си свърши работата", каза още Плевнелиев."Категорично няма да преработя указа си. Назначих 15 члена в ЦИК. Остава парламентът да свърши работата си. Спазих Конституцията", допълни президентът. По думите му, с действията си президентът не заема страна.

Жителите на Крим живееха нормално, докато Русия не се намеси. Наблюдаваме взривяване на устоите на европейския дневен ред, Русия не спазва законите и правилата. Тя анексира териториите на друга свободна държава. Русия прекрачи една червена линия. Не знаем на какво още е способна Русия, това каза президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" по БНТ. Моята позиция е базирана на международното право. България има своето семейство и това е Европейския съюз, коментира президентът. Плевнелиев даде пример, с руското малцинство в Латвия. "Ако те поискат автономия, ние като част от това европейско семейство няма ли да се намесим". Българите, където и да са по света ще са най-защитени, когато България е силна в един единен Европейски съюз. Това е съюз за мир. Ние постигнахме мир в Европа след Втората световна война. Върховенството важи за всички и който го нарушава трябва да понесе санкции. ЕС трябва да покаже в този момент, че ние сме готови да отстояваме ценностите. Не можем да стоим в ъгъла на европейската политика и да се снишаваме, защото иначе ще се наложи не да викаме, а да крещим след време. България трябва да осъзнае своята роля на партньор, категоричен е българският президент. "Аз ще цитирам Апостола, който казваше: "България чиста и свята република и да заемем своето място в Европа". Няма нищо лошо парламентът да има своя позиция, трябва страната ни да има единна позиция. Плевнелиев изтъкна, че няма да бъде лесно оттук нататък, защото светът се крепи на доверието и върховенството на закона.

Всички се надяваме, че има възможност за диалог, никой няма да има интерес от връщането на Желазната завеса. Нека никога не забравяме, че ЕС стартира два успешни проекти - въвеждането на еврото и демокрацията, която тръгна на Изток. Нека не забравяме, че тази криза в Украйна ние можем да си дадем сметка къде сме стигнали, къде грешим, това е шанс за България и за цяла Европа да поправят грешките си, обяви Плевнелиев. "България трябва да обяви за какво се бори и каква е нейната позиция", обяви президентът Плевнелиев.

Съветите, които Росен Плевнелиев даде на българските политици са три; да не крадат, да не лъжат и да спазват обещанията си.


Виж коментарите (2)

Още по темата (320):
06.09.2014 Над 100 младежи от ГЕРБ Пловдив област взеха участие в семинар за особеностите на изборния процес
12.08.2014 Здравко Димитров получи благодарствени писма от евродепутати
15.07.2014 Бареков с най-висок доход от евродепутатите ни
24.06.2014 Станишев все пак се отметна от думите си и избра Брюксел
14.06.2014 Каназирева: Задължителното гласуване ще удари ДПС и купения вот
13.06.2014 Гиньо Матев: Това правителство няма право да остава
Още новини от Аналитични новини:
Безумие: Родител пусна детето си чисто голо в Пловдив пред поглед...
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите из...
Защо спечели Пловдив?
Младежи зарадваха пловдивчани с флашмоб с кубински танци
Светлина в тунела за разкопките в южното подножие на Трихълмието
Старият град - графити, история и порутени къщи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).