ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Животновъди: Нали искате мляко! Какво ви интересува възрастта или плодовитостта?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:01 / 22.10.2021Коментари (0)522
©


Възрастови ограничения и плодовитост – това са двете изисквания, на които говедата млечно направление ще трябва да отговарят, за да получат обвързаното си подпомагане в новия програмен период. Въпреки че и фермери, и браншови организации се обявиха твърдо против, досега няма промяна в моделите на интервенции, които Министерството на земеделието предлага.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Ако интервенциите останат в сегашния си вид, допустимите за подпомагане крави трябва да имат най-малко 0,7 раждания в рамките на една година. Задължителната възраст пък е от 22 месеца до 10 години.

„Нали искате мляко! Какво ви интересува възрастта? Защо тя да е определяща? Възрастта да си я определяме ние! Стига регулации! Оставете ни да работим!“, апелира от страниците на Агри.БГ Марияна Генчева.

Неин колега също настоява за увеличаване на възрастта на кравите за подпомагане.

„В цял свят се работи за удължаване на възрастта на продуктивните животни, само ние тук ще ги ликвидираме на 10 години! Много колеги се изказаха по този въпрос, но от министерството се правят, че не са ги чули! Това се прави заради собствениците на големите ферми, където животните им не достигат тази възраст и по този начин ще има повече пари за тях“, убеден е друг наш читател.

От Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) официално са входирали своето становище по така предложените две интервенции за млечни крави. Те дават за пример съвременното европейско млечно говедовъдство, в което се залага на удължаване на продуктивния живот на кравите, увеличаване на лактационния период, намаляване на процента на разплодния материал и производството на много мляко. 

„Високомлечните крави се осеменяват след 100-120 ден, защото до тогава те дават по 40 литра мляко дневно. Ако се пристъпи към по-ранно заплождане, за да се спазят предложените изисквания в интервенцията, ще се загубят тонове мляко“, категорични са от бранша. 

Целта на всеки стопанин е да отглежда крави от млечно направление за производство на много мляко и осигуряване на разплоден материал. В най-добрите ферми осеменяването започва щом млечността падне под 35-40 кг на ден. Високопродуктивната крава обаче много трудно се запложда от първи път.

„Нашите данни от фермите (популация от над 30 000 броя) показват период между отелванията от средно 446 дни. Това означава, че на сто крави девет ще бъдат лишени от помощ. По този начин, най-продуктивните крави, осеменявани с тестирана семенна течност от геномни бици, остават без субсидии. 

С това изискване за плодовитостта и възрастта на кравите се „тръгва” срещу световните селекционни модели, заложени в развъдните програми на напредналите страни в млечното говедовъдство“, категорични са от НСГБ.

Нещо повече, уплътненото отелване ще предизвика големи затруднения в организацията на работата във фермите – недостиг на клетки за телетата и материални загуби от отглеждането на мъжките телета. „Нека най-напред си направим системата на депа за доотглеждане на новородени телета, и тогава да говорим за плодовитост“, призовават от бранша.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: