Жителите на това родопско село са истински късметлии

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:39 / 01.10.2022
99903
Сгушено в сърцето на Родопите се намира село Проглед. То е на 6 км от град Чепеларе и на 4 км от ски-курорта Пампорово. Разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и е оградено отвсякъде с ниско било и гъсти смърчови гори. Само 500 м го отделят от главния път Пловдив – Смолян. 

Селото е на малко повече от век, създадено е от преселници около 1894 г. от съседното Соколовци. В горите наоколо растат много билки, горски ягоди, малини, гъби, боровинки.

Десетки исторически и природни забележителности привличат туристи от близо и далеч. На по-малко от 2 км се намират Роженските ливади, на 3 км Астрономическа обсерватория - Рожен, която до ден днешен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Има шест телескопа. Отворена е за посещения, както дневни така и нощни.

Наблизо до Проглед са и няколко лифта, връх Снежанка, който със своите 1926 м е най-високият връх в района на рида Букова планина и на курорта Пампорово. На самия връх е изградена телевизионна кула, висока 156 метра, намираща се на височина 2082 метра. 

Друга прекрасна забележителност на 6 км са Орфеевите скали. От тук се открива спираща дъха панорамна гледка към полегатите склонове на Родопите и Смолянските езера. Името на местността произлиза от легенда, според която митичния певец и музикант Орфей черпел вдъхновение за своята музика, съзерцавайки красивата гледка от тези скали.

Други места, които туристите обичат да посещават са Кърджалийски камък, Смолянски езера, екопътека Невястата, скала Невястата, местността Хайдушки поляни, скалния феномен Главата, архитектурен резерват Широка лъка, връх Турлата, скално образувание Момата, водопад Сърцето, връх Голям Перелик, връх Орфей, връх Свобода, пещерите "Ухловица", "Калето".

В селото се предлагат къщи за гости, но и къщи за продан. В сайтовете за продажба на имоти само парцелите се продават между 60 000 и 80 000 лева, а къщите, които могат да се предлагат и за хотели достигат баснословна сума от 930 000 евро.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).