Жена даде 27 000 лева на измамници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:17 / 08.10.2016
3430
Русе е в Топ 3 на телефонните измами у нас след София и Варна по данни на прокуратурата. От началото на годината полицията в Русе работи по 51 случая на измамени граждани. Освен това регионът се счита за пионер в изобретяването на този вид престъпления, защото за техни автори се смятат бургуджиите, които живеят в град Ветово, предаде БНТ.

Впечатляващи са и приходите на престъпниците. От началото на годината те са успели да измъкнат от своите жертви в Русенско сумата от 230 хиляди лева. Миналата година приходите им са били 250 хиляди.

Най-големият им удар от измамена възрастна русенка е бил за 27 хиляди лева. С всеки изминал ден телефонните измамници стават все по-дръзки, а схемите им все по-изобретателни.

90 % от жертвите са русенци на над 70 години. Повечето живеят самостоятелно. Като истински психолози, телефонните измамници усещат най-малката слабост у потърпевшия и я използват. 

В един от случаите жертвата дори се е обадила на измамниците, за да се извини, че не е могла да им предаде цялата сума, която са ѝ поискали. Най-популярните схеми са свързани с искане на пари за лечение на близки, пострадали при катастрофа, мними печалби от томболи или награди от търговски вериги. Наясно са и с актуалните новини. Няколко русенци бяха ужилени покрай истерията с фалита на КТБ, други дадоха на мними лекари пари за ваксина срещу птичи грип.

В групата на измамниците всеки има своята роля, набират и помагачи по интернет, предимно за транспортни услуги срещу процент от сумата. На ден набират хиляди случайни телефонни номера, докато намерят подходящата си жертва.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).