Земеделието – ябълката на раздора в преговорите със САЩ

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:41 / 13.05.2019
480
Селското стопанство трябва да бъде изключено от преговорите със САЩ, убеден е еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, цитиран от Euroactiv.
 
Европа отказва да договаря със САЩ експорта на земеделски стоки
 
По думите му Европейският съюз (ЕС) ще продължава да подкрепя международна търговия, основана на правила, отворена и предвидима. „Фактът, че ЕС и Япония постигнаха много добро споразумение, може да послужи като еталон за това, което е постижимо между ЕС и САЩ“, коментира еврокомисарят. 
 
Преди месец стана ясно, че ЕС е готов да започне преговори със САЩ само по две области – по-ниски тарифи за промишлени стоки и по-лесен достъп до продукти, които отговарят на стандартите на ЕС или САЩ.
 
Вашингтон обаче настоява селскостопанският сектор да бъде част от преговорите, което поставя двете страни в конфликт на интереси. „САЩ няма да подпишат сделка с ЕС освен ако земеделието не бъде включено“, предупреди по-рано Гордън Сондланд – американският посланик в ЕС.
 
Фил Хоган призова САЩ да премахнат тарифите за стоки от Китай и ЕС. Европейците вече са засегнати от американските мита върху износа на стомана и алуминий и са изправени пред заплахата от по-високи тарифи за други продукти – от търговски самолети до млечни и вино.
 
Експертът припомня търговския договор, който влезе в сила между ЕС и Япония по-рано тази година и доведе до създаването на най-големия отворен пазар в света. „Относно американско-китайските разговори едно сътрудничество винаги е по-добро за световната търговия от конфронтацията“, заключи земеделският еврокомисар.
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg



 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).