Защо вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес е различен?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:19 / 19.11.2023
15053
Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.

Месо има в кренвиршите, заяви за  вестник "Телеграф“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.

"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обреските от оформянето на месото.Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси“, обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.

"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет“, обясни д-р Попова.

Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия“, който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.

"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.“, коментира тя.

Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка“, уточни Попова.

Колбаси

Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка“, посочи тя. 

Вкус

Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това.

"Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.

Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси“, смята тя.

По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Първи подробности за тежката катастрофа край "Маказа", има много ...
Днес отбелязваме Международния ден на сестринството
Поскъпват основни хранителни стоки
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Въпреки високите, българите не спират да купуват имоти в това рай...
Времето днес леко ще ни пообърка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).