Започна третият етап от акция "Зима"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:19 / 21.11.2016
3137
Третият етап от традиционната акция "Зима" започна днес и ще продължи до края на месеца. Той ще протече под мотото "Безопасно шофиране през зимата".

Дейностите на пътните полицаи ще бъдат насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, както и над поведението на водачите.

Както в рамките на предходните два етапа, така и по време на този ще бъде отбеляван тематичен ден без жертви. 30 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници на моторни превозни средства - жертви на пътя.

Според данните на пътна полиция, от началото на месец ноември на територията на област Варна са настъпили 41 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 2 души, 53 са ранени. За сравнение със същия период на 2015 г., броят на тежките ПТП е 44, 5 са загинали, а 62 са били ранени.

Пътна полиция се обръща към всички участници в движението по пътищата с апел да бъдат внимателни и отговорни към себе си и към останалите на пътя.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

1) НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!
Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
2) ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ!
Препоръчително е да изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и спрете, без да губите контрол над автомобила в осветяваната от фаровете зона! Бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, колоездач без светлоотразителна жилетка, каруца.
Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях.
Преди разминаване с насрещни автомобили непременно намалете скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова "презастраховане" ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.
3) БЪДЕТЕ НАЩРЕК В "ТЪМНАТА ЗОНА"!
При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта, попадате в т.нар. "ТЪМНА ЗОНА" - видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.
4) ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец.
Препоръчително е да намалите скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус, тролейбус или трамвай.
5) ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Прогнозирайте внезапните действия на възрастните и децата, движете се със скорост, гарантираща избягването на всякакъв риск.
6) ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
Препоръчително е да предотвратите попадането в аквпланинг, като проверявате често налягането на гумите, износването им, дълбочината на протекторите и като управлявате автомобила си по-бавно и внимателно.
7) ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
В късна есен сутрин много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед.
Движете се предпазливо! Намалете скоростта, а след като навлезете в хлъзгав участък използвайте за тази цел двигателя! Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.
8) НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!
През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона, не проявявайте нетърпение и чакайте като останалите, докато движението се нормализира.
При образували се колони на магистралите, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти - така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.
9) БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост На северен склон, в гориста местност или на сенчест участък меже да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго.
При попадане върху лед запазете самообладание и плавно намалете скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!


Виж коментарите (0)

Още по темата (474):
20.04.2017 И утре студ, дъжд и сняг
20.04.2017 Циклонът "Петер" удари България! Шофьори с летни гуми закъсаха в снега!
20.04.2017 Сняг на парцали вали на хижа "Здравец" и "Копривките"
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
18.04.2017 Зимата се завърна с пълна сила! Вижте какво се случва на 20 минути от
Пловдив!
12.04.2017 EVN: Зимата свърши, започваме да ви спираме парното!
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).