Замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република"! Солените сметки за ток - през февруари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:41 / 09.01.2017
4315
Поне с 30-40 лева ще скочат януарските сметки на хората, които се отопляват на ток, сочат предварителните прогнози. Причината е необичайно студеното време, което според синоптиците ще се задържи поне още седмица. 

Само от една включена духалка сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. Така вместо обичайните 110 - 120 лева за двустаен сметките за януари ще набъбнат до 150 - 160 лева, а декемврийските ще са поне с 15 лева по-високи. 

Заради включените допълнително климатици, духалки и радиатори само в събота и неделя в почти всички часове на денонощието товарът на енергийната ни система бил с поне една десета по-висок, отколкото във вторник миналата седмица. 

В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.

За да се покрие нарасналото потребление на ток, през уикенда бяха пуснати големите водни централи и в часовия пояс между 17,30 и 19,00 часа те покриваха една пета от товара на електроенергийната система. Около 5% от товара се покриваше от когенерациите на топлофикациите в страната.

Междувременно вчера замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" - Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.

Правим всичко възможно, за да размразим въглищата, но при ниските температури е много трудно, обясни Спасов. По думите му температурата на водата, която се подава в мрежата, е 50 градуса при обичайна 80 градуса.

В същото време от топлофикационните дружества успокоиха, че начинът на изчисляване на сметките не позволява шокови фактури през януари и февруари, но повишената консумация на топлоенергия ще влезе в изравнителната сметка. През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове потреблението достига енергия от двата реактора.

От 16 януари пък най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията в такива случаи е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.

Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а последствията от студовете тези дни ще видим във фактурите си през февруари. Според предварителните разчети сметките за януари ще са поне с 15% по-високи в сравнение с тези през същия месец миналата година.



Източник: Монитор

Виж коментарите (0)

Още по темата (474):
20.04.2017 И утре студ, дъжд и сняг
20.04.2017 Циклонът "Петер" удари България! Шофьори с летни гуми закъсаха в снега!
20.04.2017 Сняг на парцали вали на хижа "Здравец" и "Копривките"
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
18.04.2017 Зимата се завърна с пълна сила! Вижте какво се случва на 20 минути от
Пловдив!
12.04.2017 EVN: Зимата свърши, започваме да ви спираме парното!
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).