Захариева: Недоглеждане на президента е изборът на 4 април, когато е Великден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:10 / 29.01.2021
4652
Министърът на външните работи Екатерина Захариева се опасява, че европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите си на католическия Великден. Той се пада на 4 април, когато в България се провеждат парламентарните избори, а това означава, че част от българските избиратели в чужбина няма да могат да стигнат до секциите.

"Много държави на миналия Великден и Коледа забраниха придвижването от регион в регион, за да ограничат събиранията на хора, и аз не мога да предвидя дали това няма да се случи в момента", каза Захариева в интервю за Би Ти Ви.

"Не бих казала, че датата, която е избрал президентът, ще помогне за това да осигурим избирателна активност. Недоглеждане е от страна на президента или на екипа му е избирането на датата 4 април, когато е Великден.", добави тя и подчерта, че при обсъждането на изборите, което президентът Румен Радев проведе с представители на българските общности в чужбина, не е бил поканен представител на професионалната дипломация, нито е поискано мнението на Външното министерство при определянето на датата. Самата тя я научила от телевизията.

Ваксините са доброволни и те трябва да останат такива. Ние трябва да убеждаваме гражданите с медицински аргументи, а не насила. Не бива да се изисква задължително ваксиниране, за да влезеш в една държава, каза още Захариева. Особено в границите на ЕС - това ще бъде категорично нарушение на свободното движение на гражданите.

Поръчали сме 12 милиона ваксини, но има изоставане на доставките и то е навсякъде в държавите от ЕС. Поръчана е и проверка в заводите на една от компаниите в Белгия, за да се види на какво се дължи това забавяне. Ако руската ваксина получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, тогава ще се види дали може да се поръча и от нея, каза министърът на външните работи.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България
Почина майката на Веселин Маринов, отмени концерти
Радев: Законът за движение по пътищата е написан с кръв


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).