Забраниха пушенето на закрити обществени места

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (63)
16:48 / 11.04.2012
8045
На първо четене почти без съпротива в Народното събрание бяха приети промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. "За" гласуваха 99 народни представители, четирима бяха "против", а 10 се въздържаха. При новото положение няма да е разрешено да се пуши на всички затворени обществени места, включително заведения, както и на открити детски и спортни площадки и съоръжения.

Здравният министър Десислава Атанасова уточни пред журналисти, че между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в офисите, тъй като сега това не е изрично направено. "В момента тази забрана не касае закритите обществени работни места, но имаше и от колеги предложение от комисията по образование, че ще бъдат направени между първо и второ четене такива предложения забраната да е в сила и за работните места, както е досега" - каза тя.

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов се опита да успокои от парламентарната трибуна представителите на ресторантьорския бизнес, че забраната няма да ликвидира дейността им и печалбата от нея. Той се обърна специално към собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показвали, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализирала. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) пък посочи, че "този дебат не е между пушачи и непушачи", а за здравето като цяло. Тя призова за най-скорошно приемане на пълната забрана, тъй като това "е сериозна стъпка към профилактирането на хората".

Напоследък тръгнаха догадки дали депутатите все пак ще направят изключение за пушенето в нощни заведения след 22 ч. Лично премиерът Бойко Борисов обаче заяви в телевизионно интервю, че твърдо се въвежда пълна забрана. Десислава Атанасова също заяви днес, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за барове късно вечер. Тя коментира вредния навик, като даде за пример самата себе си: "Все още не съм отказала цигарите, правя опити, но все още не мога да ги откажа напълно". Атанасова преди време обяви, че ще се освободи от порока.

Депутатите въведоха и нов текст, който няма да позволява рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвидени са административни санкции за нарушителите.


Виж коментарите (63)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).