Въвеждат спецмерки срещу краставиците убийци у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
09:42 / 31.05.2011
4852
Допълнителни легла да бъдат осигурени в интензивните сектори, а инфекциозните болници и отделения в страната да се запасят с антибиотици и водно-солни разтвори за вливания. Такова разпореждане за защита от опасната бактерия по краставиците ще разпрати Министерството на здравеопазването до всички лечебни заведения в страната. Това бе решено вчера на извънредно съвещание на националните консултанти по микробиология доц. д-р Тодор Кантарджиев, по епидемиология доц. Мира Кожухарова, директорката на Инфекциозна болница - София, д-р Татяна Червенкова и завеждащия отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

Интензивните отеления и сектори трябва да са готови за повече хора и да имат всичко необходимо, тъй като бактерията удря бъбреците и се налагат животоспасяващи мерки, уточни д-р Кунчев. Засега няма никаква опасност тя да проникне в нашата страна, тъй като внос на краставици от Германия и Испания, откъдето се предполага, че заразата е тръгнала, няма. Ние обаче сме длъжни да вземем всички мерки, подчерта той.

Опасната бактерия О 104 е намерена в биокраставици, обработвани с естествена тор, а тя се въди точно с изпражненията на животните, припомни експертът. По думите му все още не е ясно дали тя е тръгнала от Испания или от Германия. Европейската единна лаборатория ще изясни този въпрос до края на седмицата, когато се очаква резултатите от проби на инфектирани да станат ясни. Повечето от пациентите в Швеция, Холандия и Дания посочват, че са яли биокраставици от района на Хамбург, Германия.

Д-р Кунчев обясни, че както първата помощ, така и лечението ще се осъществяват в интензивните отделения, тъй като заразата с новата бактерия обезводнява организма до такава степен, че удря бъбреците до степен те да не могат да преработват и отделят урина. Така отровите проникват в кръвта, а от там отравят всички системи и органи. Ако това се случи, краят е фатален.

Предупреждение за проявите и опасностите от хемолитично-уреничния синдром, който тя предизвиква, до нашето здравно министерство са изпратили германските здравни власти още миналата седмица.

Въпросната бактерия е от рода на познатата ешерихия коли, но от особено рядко срещан тип, наречен от микробиолозите О 104. По данни на Световната здравна организация за последните три години само осем случая на заразени с нея са регистрирани в цяла Европа.

Срещу нея никой няма изграден имунитет. Няма създадена и ваксина, подчерта д-р Ангел Кунчев. Затова по думите му борбата със заразата е много тежка, а инфектирането с нея се счита за рисково.

Бактерията е изключително устойчива на лекарства. Не й действат дори модерните антибиотици от последно поколение, каза още д-р Кунчев, но успокои, че някои от по-предишните поколения й повлияват.

Именно с тях се лекуват и засегнатите от заболяването пациенти в Европа. С тях са снабдени и интензивните отделения у нас.

Основно обаче за спасяването на пациентите лекарите залагат на вливанията на водно-солни разтвори със системи. Чрез тях се компенсира обезводняването на организма, причинено от тежката диария, която е изключително интензивна.

Чрез обезводняването токсините от бактерията удрят червените кръвни телца на кръвта. При разпада им се отделят много отпадъчни вещества, които затрудняват работата на бъбреците и дори ги блокират. Така може да се стигне до смъртоносно отравяне на организма.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (19)

Още по темата (18):
19.07.2011 България уведоми Брюксел за размера на загубите от Е. коли
11.07.2011 Днес е крайният срок за кандидатстване за обезщетения заради опасната
бактерия
08.07.2011 До понеделник се подават заявки за плащане на обезщетенията за Eшерихия
коли
01.07.2011 Фонд "Земеделие" приема заявки за изплащане на обезщетенията за Eшерихия
коли
30.06.2011 Заразата с ешерихия коли може да е тръгнала от Египет
13.06.2011 Потвърдено: Мъжът от Хасково не е жертва на Е. коли
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).