Въвеждат нови критерии за категоризиране на населените места

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:47 / 14.12.2011
2563
Министерският съвет определи нови критерии и показатели за категоризиране на общините, районите, кметствата и населените места. Това се налага поради проявилите се несъответствия в процеса на категоризиране на някои общини и населени места през последните години. Констатирано бе също така, че част от показателите не оказват влияние или съвсем слабо влияят върху категоризацията и на практика са изчерпали своя информационен потенциал.

В методиката за категоризиране на административно-териториалните и териториалните единици е предвидено на 10 години след проведено преброяване на населението и жилищния фонд да се извършва ново категоризиране на всички общини и населени места. С оглед на факта, че през настоящата година бе проведено преброяване, а както и неблагоприятните констатации по отношение на някои показатели за категоризиране, се пристъпи към извършване на необходимите промени в набора от критерии и показатели, утвърдени с РМС 710/2003.

Основание за извършването на тези промени дават също така променените икономически и социални условия в страната, значително нарасналите възможности на Националния статистически институт и други държавни институции за предоставяне на достоверна и поддържана в актуално състояние информация, която да характеризира по-пълно тенденциите в развитието на общините и населените места, както и разширяването на обхвата на информацията, събирана от протичащото в момента преброяване на населението и жилищния фонд от НСИ.

Основните промени в утвърдените критерии са свързани с добавяне на показатели, характеризиращи нови процеси от съществена обществена значимост, актуализиране на източниците на информация, както и промяна в начина на формиране на оценката за всеки един от критериите, като се въвеждат понятията "основен" и "допълващ" показател и съответните тежестни коефициенти за тях. Основните показатели влияят в съществена степен на категорията и дават основна характеристика на обекта. Допълнителните не влияят така съществено на категорията, но допълват характеристиката на обекта и показват потенциала му и основните направления в развитието му. Практическото отразяване се състои в даването на основните показатели на два пъти по-висока тежест от допълващите.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).