Във Варна пресякоха канал за трафик на кокаин за милиони към Нидерландия

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:38 / 17.12.2020
2833
Във Варна бе пресечен канал за трафик на наркотици за милиони към Нидерландия, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор Красимир Конов, предаде репортер на Varna24.bg.

"На 11.11.2020 год., митнически служители от Териториални отдели "Борба с наркотрафика“ и "Митническо разследване и разузнаване“  към Главна Дирекция Митническо разследване и разузнаване към Агенция Митници и на Териториална дирекция "Северна морска“, са селектирали за проверка по метода на анализа на риска контейнер, пристигащ от Суринам и съдържащ в себе си дъски от вид “БАСРАЛОКУС“.

В резултат на прецизно извършените действия, служители на отдел за борба с наркотрафика към Агенция "Митници“ са констатирали в част от стоката наличие на вещество, което е реагирало на кокаин. Самата стока е била обработени дъски. Незабавно е уведомена прокуратурата и е започнато досъдебно производство под надзора и с прякото участие на прокурори от ОП Варна.  

В оперативно издивателните и следствените действия участие взеха разследващи митнически инспектори от Агеция "Митници", служители на ДАНС , на териториалния сектор за борба с организираната престъпност.

В резултат на извършените първоначално следствени действия в част от дъските са намерени и иззети 234 пакета, фолирани. След разопаковане на съдържанието, е установено, че в тях са укрити 50,17 кг. кокаин с изключително висока чистота на действащия компонент – 70,8%. За нуждите на съдебното производство оценката е 12 797 422 лв. По наши данни, ако това вещество бъде премесено с примеси и пуснато на пазара, количеството би било поне 5 пъти повече.

Усилията на разследващите бяха насочени към установяване на крайните получатели на тази стока. Бяха изпратени 4 европейски заповеди за разследване, които бяха изпълнени от нидерландските власти, като в крайна сметка на 16 декември 2020 г. бяга задържани лица, за които смятаме, че са съпричастни към извършване на престъплението. Те са поданици на кралство Нидерландия. В момента е изпратена европейска заповед за арест по отношение на едно от лицата, за които имаме доказателства за участие в това престъпление. Те подлежат на допълнителна проверка. При извършване на следствените действия в Нидерландия са иззети 76 000 евро, наркотици, компютърни конфигурации, за които предполагаме, че имат касателство към случая, както и други веществени доказателства. Задържаните са имали контакти в България. Установени са двама български граждани, които имат някакво отношение към стоката, но можем да заявим с категоричност към настоящия момент, че те не са били наясно какво е имало в материала“, коментира прокурор Конов.

От Агенция "Митници" уточниха, че не е замесен корабът, в който е засечен контейнера с наркотиците. Той е изпълнявал рейсове, носил е най-различни товари по количество и по вид по предварително определени рейсове. Контейнерът е разтоварен на пристанище Варна и от тук е трябвало да отиде до съответно място, където да бъде претоварен на камион, за да отпътуват за Холандия. Стана ясно още, че в логистиката има намесена българска фирма-получател на стоката, регистрирана от холандски гражданин.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).