Внимавайте: Опасен вредител в горските територии!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:34 / 10.01.2023
2148
Нашествие на опасни гъсеници в старозагорския парк Аязмото. Боровата процесионка е силно токсична за хора и животни и е вредител по иглолистните видове.

Преди дни Иван Гонев разхожда кучето си Барс по обичайния маршрут в парка. Той разказа как домашният му любимец е пострадал сериозно, след като леко е облизал няколко гъсеници.

"Нямаше и минута след това и започна да повръща. Започнах да го мия. Докато се прибера у дома, езикът му беше вече подут и почти се задушаваше“, разказва Гонев.

Гъсениците са опасни и за хората, казват специалистите. Боровата процесионка не трябва да се пипа с голи ръце, а ако това се случи – трябва мястото веднага да се промие и да се потърси незабавно медицинска помощ.

Този вид гъсеница се появява в най-големия градски парк на Стара Загора за първи път. "В рамките на парка ще бъдат поставени информационни табели колко опасни са тези гъсеници“, обясни Николай Стоев от общината, предава bTV.

Боровата процесионка е познат вредител в горските територии. Топлото време е причина да излязат в зимния сезон, когато обикновено спят.

От Държавното горско стопанство на Стара Загора коментираха, че може да се пръска срещу гъсениците чак през септември, когато става излюпването им. Третиране с препарат по-рано ще е безсмислено, казват експертите. Пръскане ще се извърши и в градските паркове. Засега горските масиви не са застрашени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).