Вижте кои лекарства стават безплатни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:11 / 25.11.2016
7040
Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хиляди лева, информират от Министерството на здравеопазването, цитирани от Нова тв.

Идеята беше заложена в плановете на министър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи.

След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно.

Припомняме, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата е с 15 млн. лв. по-малко в сравнение с предишни периоди.

Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).