Вижте кога ще ни "попарят" с новите цени на тока, но май се задава и по-лошо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:06 / 17.06.2018
17771
Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени на тока на извънредно заседание на 1 юли, съобщава БНТ. Заради новите изисквания на закона, цените щв влизат в сила от датата на приемането им.

Въпреки, че бяха проведени две обществени обсъждания, все още не е ясно точно с колко ще поскъпне електроенергията за бита след увеличението на природния газ с близо 11%. Възражения срещу цените са внесли както доставчиците на ток, така и неправителствени организации. Цените на тока от юли ще се увеличат средно с 2%, показват предварителните разчети на комисията за енергийно и водно регулиране. Това обаче няма да покрие всички разходи на електропреносните дружества и те ще трябва да избират какви икономии да въвеждат, предупреди доставчикът на ток в Западна България.

Недостигът на средства, който посочват от компанията за тази година, е 80 млн. лева. Друг проблем е липсата на предвидимост на пазара, както за битовите потребители, така и за самите енерийни дружества.  Експерти сигнализираха и за друг проблем на пазара на ток, който ще се появи до края на годината. Европейската комисия трябва да приеме нови регламенти, които ще въведат задължението за въвеждане на умни мрежи и увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Това би увеличило сметките за ток многократно в случай, че България не вземе предварителни мерки. В момента в България няма умни мрежи, които показват потреблението на ток в реално време. За въвеждането им ще са необходими поне един милиард лева, с които засега секторът не разполага. 

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).