Виновникът за "палмовото" море едва ли ще бъде открит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:53 / 06.08.2020
2232
Щом досега не е открит източникът на замърсяване на морето с палмова мазнина, малко е вероятно той да бъде установен, коментира за "Радио Варна" Александър Асенов, адвокат по екологично право.

Според него е трябвало веднага да се реагира и да се направи проверка кой е съхранявал и превозвал големи количества от палмовата мазнина. Асенов не изключва замърсяването да е и от наземен източник. 

Колкото повече време минава обаче, толкова повече се размиват следите на нарушителя, а корабът отдавна  е отплавал в международни води.

"Морска администрация, Регионалната инспекция по околна среда и води и Басейнова дирекция отговарят за чистотата на водите. Многото институции са причина да няма добро съгласуване между тях", коментира адвокат Асенов.

Той смята, че не е ефективна системата за търсене на отговорност, въпреки че институциите разполагат със сравнително широк спектър от инструменти. Освен да налага глоби в размер на десетки и дори стотици хиляди левове, "Морска администрация" може да арестува кораба, а за особено големи замърсявания е предвидена и наказателна отговорност. Прокуратурата също може да реагира.

"В настоящия случай става дума за дифузно замърсяване и е много трудно да се установи какъв е общият му обем, тъй като топчетата палмова мазнина са пръснати на много голяма широта по крайбрежието. Не може да се установи мащабът на нанесените вреди“, допълва юристът.

Практиката показва, че източникът на замърсяване се открива, ако е вследствие на авария, но ако е инцидентно изхвърляне, е малко вероятно това да се случи.

От "Морска администрация" отказаха коментар по случая. От РИОСВ-Варна също не успяха да намерят експерти, които да отговорят на въпросите на медията.

В "Басейнова дирекция" още не са готови с резултатите от взетите проби на замърсяването.

Припомняме, че първият сигнал за изплували топчета палмова мазнина в морето бе от 29 юли на плажа в Иракли.

Впоследствие топчета палмово масло изплуваха и на плажа в Бургас.

До момента институциите имат единствено предположения, че замърсяването може би е вследствие на измита палуба на кораб, превозващ палмова мазнина.

Виж коментарите (3)

Още по темата (463):
25.08.2021 Германец от морето: На българите не им е лесно, но мъжки стискат зъби, не се оплакват и продължават напред
18.08.2021 Протести блокират важни бургаски пътни отсечки
04.08.2021 Спасиха Старосел!
13.07.2021 Всичко за летния грип и какво да правим, ако сме на почивка
12.07.2021 Цяла седмица жега
10.07.2021 Засилени проверки по морето
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).