Венци Мицов: Да казваш "България на три морета" и да удряш лакти в масата не е патриотично

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:24 / 07.01.2021
3342
Има история, че абсолютно всяко нещо в България се противопоставя. Същото се случва и с хорото. Това публично противопоставяне не ми е пънк. Това, че всички сме се докарали дотук да не вярваме на всичко, което се случва, е политически въпрос. Така музикантът Венци Мицов коментира скандала с леденото хоро в Калофер.

По неговите думи случващото се в страната се основава на политически сблъсъци, които объркват хората. "Просто трябва да се пазим, защото това нещо го има, много наши колеги си отидоха и празнините от тях няма как да бъдат запълнени", коментира той пред Bulgaria on Air. "При нас фолклорът минава като спорт и като политика. Да казваш "България на три морета" и да удряш лакти в масата не е патриотично. Патриотично е да обичаш традицията", категоричен беше музикантът. Според него хората у нас винаги са се страхували от избори, а държавата е абдикирала от наука, изкуство, семейство. Това мнение споделя и колегата му - диригентът Йордан Камджалов.

"Традицията е от хиляди години, мерките са от няколко месеца. Може да звучи крайно, но предпочитам да живея два дни, танцувайки, отколкото да стоя вкъщи 200 години, страхувайки се, на 4 метра разстояние. Животът е най-голямата ценност и традицията е една от гаранциите за този живот. Тук няма виновни - има борба между 2 парадигми", заяви той. "Казусът не е за хорото - мизерията е в цяла Европа, всичко е борба на парче, трябва дълбока еволюция в разбирането за човека. Парламентът може да го няма след 100 години, но традицията ще я има - ако някой посяга там, той ще бъде наказан. Без тежък катарзис и само с козметични промени няма да стане", смята още Камджалов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (28):
20.08.2021 Оправдаха кмета на Калофер за мъжкото хоро
07.06.2021 Почина Георги от Калофер, който влизаше първи в реката на Йордановден
15.04.2021 Пловдивски съд обяви за нищожно решението за забрана на мъжкото хоро в
Калофер
11.01.2021 Кметът на Калофер: Виновен съм, но никой не можеше да спре мъжкото ледено
хоро
08.01.2021 Кметът на Калофер с призив
07.01.2021 Органите на реда съставиха акт на кмета на Калофер заради мъжкото хоро
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).