Валери Симеонов: Полицията поема изцяло контрола над децибелите в заведенията

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
13:01 / 22.07.2019
4107
Служители на МВР поемат изцяло контрола върху шума в заведенията и търговските обекти в интервала от 14.00 до 16.00 часа и от 23.00 до 08.00 часа. Това съобщи във Варна депутатът Валери Симеонов по време на работна среща на областния консултативен съвет по туризъм, предаде репортер на Varna24.bg.

Срещата бе на тема "Летен туристически сезон - 2019 в контекста на измененията в нормативната уредба“. "Новината е, че Законът за защита на околната среда от шума е вече в действие. Изискванията по отношение на МЗ в светлата част на денонощието остават същите. Промяната е единствено в частта, касаеща новооткритите заведения и търговски обекти или такива, които променят предназначението си. Те ще трябва да минат шумоизмерване на изолацията си. 

Новият момент в закона касае предимно нощните часове. В този интервал контролът се поема изцяло от служители на МВР", каза Валери Симеонов.

Той заяви, че проверките, извършвани съвместно от служители на НАП, РЗИ и полицията през 2017 г. и 2018 г. са дали своите дисциплиниращи резултати и според неговите наблюдения особено в Бургас, рязко са намалели сигналите на тел. 112 по отношение на високите децибели в заведенията. 

Намалели и нарушенията касаещи провеждането на празници на открито като цигански сватби и кръщенета. Те били изнесени вече предимно по села и махали, допълни Симеонов. Очаква се министърът на вътрешните работи Младен Маринов тази седмица да подпише заповедта и промените да влязат официално в сила. 

"Досега имаше разминаване на отговорностите, промените ще облекчат съществено институциите, ще спестят излишно размотаване и съгласуване. Служители на РЗИ и НАП ще си спестят сблъсъците с недобросъвестни ползватели на заведения. Нещата вече са максимално опростени", допълни още Валери Симеонов

По време на срещата комисар Илиян Илиев, началник на отдел "Охранителна полиция" във Варна, съобщи, че и за Варна сигналите спрямо нарушаването на нощната тишина са намалели. За сметка на това зачестили сигналите, подавани за шум на детски площадки и пред жилищни блокове. Общо 79 сигнала са подадени от началото на годината досега. Изготвени са 260 предупредителни протокола, издадени са 16 разпореждания, допълни комисар Илиев. 

От РЗИ-Варна пък съобщиха, че от 1 юни досега са подадени в здравната инспекция 9 жалби за нарушаване на шума в заведения и на открито. 

Една от жалбите засягала заведение във "Владиславово", останалите били срещу високи децибели в заведенията "Пунта кан", "Хоризонт" и дискотека "Порте" на Морска гара. Въпреки отдалечеността на последното от центъра на Варна, срещу шума от него се жалвали живеещи в близост до басейн "Приморски". 

От РЗИ допълниха в отчета си, че тази година пробите от началото на сезона показали, че състоянието на морската вода по варненските плажове е добро и няма повод за притеснения сред плажуващите.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).