В очакване на Бъдни вечер

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:54 / 24.12.2020
2749
Всичко най-добро за в бъднини се пожелава в молитвите днес, затова и празникът е наречен Бъдни вечер. Денят завършва с празнична постна вечеря, свързана в християнството с раждането на Исус Христос.Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството.

В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Дори самото название на Рождественската нощ - Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник.

Основната обредна храна на този празник е постна. Тя винаги трябва да бъде тек, т.е. нечетен брой гозби. На празничната трапеза трябва задължително да има следните ястия: постен боб яхния, постни сарми, варено жито, ошав, тиквеник (постна баница с плънка от тиква ), зеленчуци, които са произведени през изминалата вече година. Наред с това се приготвя постна пита украсена отгоре. 

Най-често използваната пластика е монограмът на Христос, който се прави от две разточени къса тесто. По краищата се слагат топки. Тези краища са заградени от по-голям къс разточено тесто. Всичко това е свързано със символиката на старите българи. Топките на питата символизират овцете или другите домашни животни. Това не е случайно, тъй като ранните християнски зографи са представяли Христос като добрия пастир, заобиколен от стадо овце. Освен това според Библията, след раждането си, детето Исус е сложено в ясла.

Виж коментарите (0)

Още по темата (162):
20.12.2021 От утре започват засилени проверки в цялата страна! 
17.12.2021 60 000 българи напускат страната следващата седмица
17.12.2021 Важна информация от "Български пощи" за празниците
13.12.2021 Предстои голямото пътуване: Какво да вземем в колата си?
13.12.2021 Габровци не изневериха на хумора си! Вижте каква коледна елха имат!
09.12.2021 Страхотна инициатива организира Министерството на земеделието
Още новини от Национални новини:
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Това е най-големият великденски подарък за всич...
Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница
Успокоиха ни за цените на агнешкото, яйцата и козунаците за Велик...
Йотова от Първомай с първи коментар за промените в закона за хаза...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).