Утре започва изграждането на огромен интермодален терминал до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
13:12 / 18.06.2015
10898
Държавно предприятие "Национална Компания Железопътна Инфраструктура" дава официален старт (символична първа копка) на строителните дейности по обект "Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив", което ще се състои утре - 19 юни, на жп гара "Тодор Каблешков" (Златитрап) от 10 часа.

На събитието ще присъстват заместник-генералният директор и директорът на дирекция СРИП от НКЖИ, ръководителят на екипа за управление на проекта, от страна на НКЖИ, кметът и областният управител на Пловдив, представители на изпълнителя на обекта, представители на средствата за масово осведомяване от регионални медии и др.

Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив
Изграждането на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив е проект, който има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект. 

Основната цел при реализирането на проекта е да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на Европейския съюз, чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт.

През последните години интермодалните превози са приоритет на европейската и националната транспортна политика. В тази връзка България, поради географското си положение е кръстопът на основни европейски пътни направления. 

Основна цел е до 2020 г. да се създаде мрежа от интермодални терминали на територията на страната ни, като първите ще бъдат разположени в големите градски центрове - Пловдив, Русе, София, Варна.

Изграждането на интермодален терминал Пловдив е от голяма важност за Национална компания "Железопътна инфраструктура". Това е първият интермодален терминал в България, който ще бъде изграден с европейско финансиране. 

Терминалът ще бъде разположен на жп гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив и е разположена на магистралната жп линия София-Пловдив. 

Проектът предвижда върху площ от 71 450 м² да бъдат изградени - терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, площи за митнически контрол и митнически склад, зона за обслужване на мобилната техника на терминала, паркинги за товарни и леки автомобили и контролно-пропускателен пункт.

Изпълнението на проекта ще спомогне за оптимизация на съществуващата инфраструктура и ще доведе до подобряване на качеството на предоставяните транспортни услуги в региона на град Пловдив.

След реализацията на проекта ще бъдат привлечени товари за превоз от автомобилния към железопътния транспорт, ще бъде намалено времето за транспорт на контейнери, ще бъде постигната по-висока сигурност и безопасност на превозите, както и намаляване на трафика по пътищата на България с товарни автомобили. Очаква се подобряване на екологичната обстановка в страната. 

Развитието в транспортния и логистичен сектори, което се очаква вследствие включването в експлоатация на интермодален терминал - Пловдив, ще даде сериозен тласък за общото икономическо развитие на регионално и национално ниво.

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е "Трейс Груп Холд" АД, а оценката на съответствието и строителният надзор ще се осъществят от Обединение "Рубикон-Тест". 

Общата стойност на проекта възлиза на 10 366 989 лева без ДДС и включва разходите по цялостната подготовка и строителство на терминала.

Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация в началото на 2016 година. Предвижда се едновременно със строителството на терминала да се работи и по дейностите свързани с избора на оператор за неговата експлоатация, с което се цели избраният оператор да достави необходимото оборудване на терминала, което значително ще ускори влизането му в експлоатация. 

Проект "Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.


Виж коментарите (17)

Още по темата (16):
11.06.2019 Борисов край Пловдив: Кой ще обясни на Зико какво е интермодален?
16.08.2017 Мощна пловдивска фирма взе на концесия Интермодалния терминал!
29.05.2017 ПИМК поиска Интермодалния терминал край Пловдив
30.03.2017 Този е най-новият проект на 3 км от Пловдив, в който са вложени 300 млн.
лв.
30.03.2017 Пловдив става логистичен център за бизнес и търговия, влакове летят със 160 км/ч!
30.03.2017 Откриват обновения жп участък Стамболийски-Пловдив и новия Интермодален терминал
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).