Успение на Света Анна, днес не се работи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:47 / 25.07.2018
6890
На 25 юли православната църква почита успението на Света Анна - майката на Света Дева Мария. Чества се като покровителка на бременността, раждането и майчинството. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат.Според вярванията повече от петдесет години Анна и съпругът й Йоаким са нямали деца. По-късно след много молитви, отправени към Бог, двамата са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете, което "трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят". Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог.

Света Анна зачева в деветия ден на месец декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария става на три години, родителите й я въвеждат тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали. В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава "благодат". Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. Българската православна църква чества два празника, посветени на света Анна. Зачатието на света Анна се отбелязва на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Народът ни приема, че той бележи края на лятото. Отбелязва се и като празник на врачките. Според поверията на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол."

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).