Условна присъда за ученика, убил баща си при неизбежна самоотбрана край Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:42 / 03.06.2020
2790
Варненският окръжен съд призна за виновен 18-годишния Владислав А., за това че на 01.01.2019г., като непълнолетен е убил баща си, като престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Престъплението е извършено в семейното им жилище, намиращо се в близост до село Осеново, община Аксаково, област Варна, съобщиха от пресцентъра на съда.

Владислав А. е гражданин на Руска федерация, със статут дългосрочно пребиваване в Република България, с чисто съдебно минало.

Предвиденото наказание за това престъпление в НК е "лишаване от свобода“ до 5 години.

Делото беше решено в едно заседание, след като съдът уважи искането на защитата на Владислав А. за провеждане на съкратено съдебно следствие. Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието "лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Момчето и родителите пристигнали от Москва във Варна преди 6 години. Построили си къща в близост до село Осеново. През 2018г. съпругът започнал да употребява големи количества алкохол, обиждал съпругата си и сина си и тогава Владислав започнал да записва скандалите на телефона си. Между съпрузите често възниквали конфликти, а понякога 43-годишния Антон нанасял побои над съпругата си.

На 01.01.2019г. Антон започнал да пие алкохол от сутринта. На този ден подсъдимият отново записвал с телефона си случващото се в къщата. Бащата многократно обиждал съпругата си, заканвал се да я бие и в късния следобед й нанесъл удар с ръка в главата. Владислав опитал да защити майка си, но бащата взел пластмасова тръба от прахосмукачка и започнал да му нанася удари. Тъй като майката се намесила, Антон започнал да удря и нея с тръбата. Ученикът успял да се изтръгне от ръцете от баща си, взел кухненски нож и нанесъл два последователни удара в шията му, в момент когато Антон започнал да души съпругата си. Повиканият екип на Спешна помощ само установил смъртта му.

Причина за извършване на убийството, според прокуратурата, е изпадането на Владислав А. в състояние на силно раздразнение, предизвикано от баща му с насилие и тежка обида, и превишаване пределите на неизбежната отбрана. По време на разследването Владислав е съдействал за разкриване на обективната истина, като държавното обвинение поиска да му бъде наложена условна присъда.

За извършеното престъпление, Окръжен съд – Варна наложи на Владислав А. наказание "лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок в размер на 2 години.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
02.06.2020 Ученикът, убил баща си при самоотбрана, няма за лежи в затвора
24.03.2020 Изправят пред съда Владислав, убил баща си при самоотбрана край Варна
03.01.2019 След убийството: Пуснаха 17-годишния Владислав да си ходи у дома, но под надзор!
03.01.2019 Ето го момчето, което уби баща си след семеен скандал край Варна
02.01.2019 Изникват още страшни подробности за убийството в Осеново
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).