Учат ромите как да ползват презерватив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
09:18 / 23.04.2014
2945
Ромите в гетата се обучават как да ползват презервативи, за да се предпазят от СПИН, сифилис, хепатит С и куп още заболявания, които се предават по полов път. За целта на места доброволци им раздават и кондоми, съобщи Ганчо Илиев, председател на сдружението "Свят без граници" и координатор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата вече е започнала в махалите в Стара Загора.

По програмата се осигуряват и безплатни изследвания и консултации с лекари. Млади хора от ромската общност, които са преминали курс на обучение, пък агитират останалите да правят безопасен секс. Обучение се прави и на хомосексуалисти, и на проституиращи жени и мъже. На тях освен разяснителната работа им се раздават и презервативи. Мобилни екипи пътуват всеки ден в ромските гета, за да правят изследвания и да агитират хората да пазят сексуалното си здраве.

1852 са регистрираните с вируса на СПИН у нас, припомниха от МЗ.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).