Тъжна вест! Ракът отне живота на бележит български поет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:47 / 06.09.2020
4005
Днес сутринта е починал един от най-известните ни поети Лъчезар Еленков. След като са му открили петно в белия дроб и са го изследвали, се оказва рак, но вече метастазите са били в костите.

До последно Лъчезар Еленков работеше активно като главен редактор на в. "Жарава" и на периодичното издание за изкуство и култура в. "Моята вяра", за чието излизане събираха пари от писатели и художници. Лъчезар Еленков е автор на 40 книги поезия и публицистика. Носител на орден "Стара планина" I степен, орден "Кирил и Методии" I степен, орден Маяковски, на званието Народен деятел на културата, "нищо че е забравено", както казваше поетът. Лъчезар Еленков на 83: Не мрем ние, социалистическите старци, за ужас на коронавируса Носител е на множество награди, между които литературната награда "Гео Милев", наградите "Михалаки Георгиев" и "Иван Нивянин". 

Удостоен е за член на Перуанската академия на поетите.   Еленков е почетен гражданин на Белоградчик. Бил е секретар и главен секретар на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва. В настоящата година бе завършил четири нови книги, които, дай Боже, ще намерят своя издател. Последното му дадено интервю в печата бе във вестник "Над 55".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).