Тъжна вест! Напусна ни знакова фигура от българския политически елит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:59 / 10.12.2020
32905
Тъжна вест! Напусна ни знакова фигура от българския политически елит. След дълго боледуване на 82-годишна възраст ни напусна Георги Пинчев. Това съобщи историкът Милен Вълчев, който е научил за кончината от дъщерята на Георги Пинчев-Павлина Пинчева.

Земеделецът от редиците на БЗНС "Никола Петков“ е роден в хасковското село Малево. Още като ученик е част от т.нар. Малевска задруга, която печата и разпространяват позиви срещу комунистическия режим и ограбването на дребните и средни стопани.

През 1955 г. и през 1958 г. е съден по Закона за разтуряне и забрана на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков“ на затвор. Част от присъдите си прекарва в лагера "Белене".

По-късно завършва българска филология във ВТУ "Кирил и Методий“ и е преподавател по български език и литература. След 1989 г. отново се включва активно в политическия живот, като заема длъжността организационен секретар на БЗНС "Никола Петков“. През 1996 г. става главен секретар на земеделската организация. Главен редактор е на печатния орган на БЗНС – националния седмичен вестник "Земеделско знаме“.

Депутат е в три Народни събрания-37-то от 1994 г. до 1997 г. и в 38-то 1997 г. до 2001 г. През 2005 г. участва в парламентарните избори в рамките на Коалиция ОДС и става отново народен представител в 40-то НС с мандат от Пловдив. След оттеглянето си от политиката Георги Пинчев се отдава на писателска дейност и живее в родното си село Малево.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).