Това е шофьорът на автобуса от трагедията на "Струма", негов приятел с емоционален разказ

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
12:59 / 26.11.2021
5230
Любчо Зафиров е шофьорът и един от загиналите при страшната автобусна катастрофа на АМ "Струма", при която освен него загинаха още 44 души.

Игор Смилев, дългодишен планинар, разказва с голяма тъга за приятелството си с Зафиров.

"Любчо беше измъчена душа. Сърцето и душата на компанията. Човек, който знаеше как да помогне и в най-трудните моменти. Жена му го напусна, взе му всичко, но той все пак намеси сили да продължи напред. Алпинистката ни общност загуби огромен приятел и голям професионалист“, каза Смилев пред македонското издание "Фокус“.

Алпинистката компания на Смилов е използвала Зафиров като шофьор в много случаи. Смилев казва само похвални думи за професионализма на шофьора.

"Той винаги се опитваше да ни угоди, безопасно ни караше към планината и ни прибираше. Често знаеше как да намали цената, когато виждаше, че пет-шест души са отменили пътуването. Той ми каза: Често пъти намаляваше цената, когато виждаше, че няколко човека се отказват от пътуването. Казваше ми: "Абе, Смилев, ти ще даваш пари от своя джоб, дай хилядарка по-малко"., допълва събеседникът ни.

Смилев имаше какво да каже за приятеля си и никога няма да забрави едно събитие в живота си.

"Случи се преди няколко години. Имахме малък конфликт с Любчо и реших да осигуря друг шофьор за транспорт от Скопие до Орешечкия манастир. В 12.40 през нощта обаче шофьорът ми се обади и отмени това, твърдейки, че микробусът му се е повредил.

Вече знаех, че имам само една възможност. В 01:00 сутринта се обадих на Любчо:

"Пич, имаме нужда от микробус в 6 сутринта в Скопие. Знам, че е твърде късно и няма да се сърдя, ако ми откажеш. Любчо прие без да се замисли. Тогава разбрах какво голямо сърце има", каза Смилев.

Когато чува новината за трагедията, събеседникът ни изпита много лошо предчувствие и щом разбра, че Зафиров е сред загиналите, беше шокиран. Един момент особено притеснява този алпинист.

"Любчо ми се обади преди четири-пет дни, за да се видим и да пием кафе. Но аз нямах възможност да отида и му казах, че ще му се обадя друг ден, за да се разберем за друга среща.. Сега много съжалявам за това, че не му се обадих. Много съм тъжен, поне ако му се бях обадил, може би щях да променя много неща“, каза Смилев.

Заедно със Зафиров имаха големи планове, но съжалява, че не успяха да реализират идеите си.

"Говорихме и за закупуване на общ микробус. Можеше да си го позволи и аз щях да му платя за планинските обиколки. Знаете ли - аз нямам нито една снимка с него. За това също много съжалявам“, завърши емоционално този разговор Смилев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (134):
07.03.2024 След най-смъртоносния пътен инцидент за последните 10 години в България: Собственикът на фирмата ще лежи в затвора
23.11.2022 Посланикът на Северна Македония поднесе цветя на мястото на тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма"
23.11.2022 Година след ужаса на "Струма", където 45 души изгоряха живи – сълзите не спират, а разследването продължава
22.11.2022 Година след трагедията с автобуса на АМ "Струма" –  ужасът за оцелелите още е жив
17.10.2022 Близките на загиналите в катастрофата с автобус на АМ "Струма" могат да осъдят застрахователите на АПИ за над 2 млн. лв.
17.10.2022 Ето какво установи експертизата за катастрофата с македонския автобус на АМ "Струма"
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).