Томислав Дончев: Всяка община трябва сама да определя данъците си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:50 / 25.04.2016
2233
"Възможността за промяна в местните данъци беше част от предизборната ни програма. Идеята е да се дадат повече правомощия на общините, когато се определят местните налози, но и възможността да има диференцирана ставка по отношение на някои държавни вземания, като разликата да постъпва в общинския бюджет". 

Това заяви по време на бизнесфорум във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, предаде Varna24.bg.

"Конкретното предложение беше свързано с данъка върху доходите на физическите лица. Това дава възможност на едни общини, които страдат от липса на инвестиции и искат да привличат такива, да държат ставката ниска до държавния праг, като по този начин да станат по-атрактивни за нови инвеститори, тъй като цената на труда ще бъде по-ниска. 

И обратно - общини, които имат голяма концентрация на производства и инвеститори да си позволят да работят с по-висок размер на ставката. По този начин ще успеят да генерират повече средства за инфраструктура, за детски градини и каквито и да било други екологични и благоустройствени мероприятия.

Не знам по какви съображения подобна идея не срещна много добра подкрепа в парламента. Ние не променяме никой данък, а даваме шанс на общините да преценят за самите тях кой вариант е по-добър", каза Дончев. 

Относно информацията, че до 2020 г. ще можем да се ползваме в такива големи размери от европейските фондове Томислав Дончев заяви: "Никой не знае какво е бъдещето на новата многогодишна финансова рамка и новата кохезионна политика. 

След дълговата криза и бежанската криза този дебат, който ще тече за новата финансова рамка, няма да се води в най-добрите условия. И ще бъде много трудно да се отстояват всички аргументи на държавите бенефициенти като България. Ние се готвим за двете. За адекватно участие в този дебат и най-вече да ползваме по най-добрия начин парите от новия програмен период. 

Към момента се движим средно с една година напред, спрямо стария 2007-2013 г. Остана да се акредитират още няколко програми. Плащанията са задвижени. Научили сме си всички уроци, но трябва да престанем да мислим само в пари и проценти. Това е важно, но по-важно е да префокусираме мисленето върху ефекта от всяка инвестиция", каза вицепремиерът.

Томислав Дончев сподели, че приключва работата с Европейската комисия по отношение на газовия разпределителен център. 

"Имаме още две срещи на работната група. И ако всичко е наред очаквам до месец и половина да сме в състояние да проведем конференция, предвид мястото на газовия разпределителен център не виждам защо тя да не се проведе във Варна", каза Дончев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пригответе между 4 и 9 лева за цаца на плажа
Сирени огласят цяла България този уикенд
Насърчаването на социалното предприемачество - приоритет в Програ...
Хванаха едър бизнесмен да кара пиян "Ламборгини", ще плаща рекорд...
Кандидати за народни представители обсъдиха жестокостта към живот...
Д-р Бацелова: Многото неваксинирани водят до завръщане на заболяв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).