Токът поскъпва с 1,5% от юли

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
09:01 / 09.02.2011
2517
От 1 юли тази година цената на тока ще се повиши с около процент и половина. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Очакваното повишение е необходимо поради нарастващите разходи на трите електроразпределителни дружества за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници. Според него само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с около 1,5 процента.

Той отбеляза още, че цената на тока е променлива, формираща се от много фактори, сред които и отчетената в страната инфлация. Все още обаче не са постъпили заявления от трите дружества с искане за нови цени, посочи шефът на държавния енергиен регулатор. Дружествата по веригата - производствени централи, НЕК, също още не са представили данни и заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев.

Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той. От трите електроразпределителни дружества единствено ЕВН е изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г., съобщи Семерджиев.

ЧЕЗ имат малко неизпълнение, а при Е.ОН неизпълнението на инвестициите е най-голямо. Към 1 юли 2010 г. във връзка с ценовия период ще направим справка как се изпълняват инвестиционните разходи и има предвидени механизми в ценовото регулиране това да се отчете, каза Ангел Семерджиев.

Фактът, че дружеството Е.ОН, което доставя тока до крайните потребители в Североизточна България, не е направило планираните инвестиции, се отразява и на качеството на тока в обслужваната от тях територия. Там има повече прекъсвания и Е.ОН търпят за това съответните санкции, като им намаляваме приходите, посочи председателят на регулатора.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)

Още по темата (6):
15.11.2011 Природният газ поскъпва с по-малко от 5% от януари
20.09.2011 ДКЕВР съгласна с 8,6 % поскъпване на газа
13.09.2011 Според ДКЕВР поскъпването на газа ще е под 9 %, на парното - около 5
08.02.2011 ВМРО-НИЕ иска оставката на цялото ръководство на ДКЕВР
02.02.2011 ВМРО: Всяко повишаване цената на тока е незаконно
29.11.2010 330 хиляди подписа срещу монополистите на ток, вода, газ и парно
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).