Тодор Чобанов: И двете пловдивски базилики са изключително интересни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:13 / 06.01.2010
2992
Археологическият обект Асеновградска крепост е с най-голяма проектна готовност. Това каза в Калофер зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Това означава, че проектът има изключително подробно и готово работно проектиране, поясни Чобанов. Той е одобрен на първа фаза още навремето от Института за недвижимо културно наследство, което също е предпоставка за успеха му, смята Чобанов. Според него проектът е с отлични шансове да бъде финансиран, което ще запълни един доста сериозен вакуум, тъй като Асеновградска крепост е обект с изключителен потенциал. Тя се посещава в някои седмици от по 500 до 1500 души и също е обект, който има значение за развитието на културния туризъм в региона.

Зам.- министърът добави, че за град Пловдив освен Античен Форум на Филипопол, вниманието им сега е привлечено и от два други обекта. Това са Малката базилика в района на прочута дискотека в Пловдив, за която Plovdiv24.bg писа вчера, и така наречената Голяма базилика, която е в непосредствена близост и се намира пред католическата катедрала "Свети Людовик". И двата обекта са изключително интересни, смята Чобанов. Голямата базилика е частично проучена.

Смятам, че и двата обекта имат голям потенциал, както научен, така и туристически, каза Чобанов. Той още веднъж увери, че със систематична работа за всеки обект може да се намери финансиране. Първата стъпка сега е актуването, тъй като много от археологическите обекти нямат акт за собственост.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
16.07.2013 Община Пловдив си иска от държавата Голямата базилика, за да я
реставрира
11.05.2011 Министър Чобанов: Иван Тотев милее за културното наследство в града
05.11.2010 Прекрасни римски мозайки вадят изпод бетон на бул. "Мария Луиза"
05.01.2010 Най-хубавите мозайки могат да възкръснат за 400 хиляди долара
16.02.2009 Варианти за базиликата иска кметът
15.01.2008 Питат Стефан Данаилов за Базиликата и Форума
Още новини от Национални новини:
Такова време ни очаква през следващите дни
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло другото ...
Детето на Божанков е стреляло с револвер "Смит енд Уесън" 357 маг...
Борисов: Не ми поставяйте условия
Оперират простреляното от сина на Божанков дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).