Температура, обща отпадналост и болки в ставите след консумация на домашно мляко

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:37 / 05.01.2023
2110
Два случая на малтийска треска са регистрирани по празниците в Кърджали. Това сочи седмичният мониторинг на епидемиологичната обстановка на Здравната инспекция.

Бруцелозата, както още се нарича малтийската треска, е инфекциозна болест, която най-често се предава на човек от заразени животни или месни и млечни продукти.

Потвърдените случаи са от село в региона, научи "24Родопи". Хората отглеждат крави и най-вероятно заразата се е предала от млякото. Пробите са били потвърдени от лаборатория в София. Общо 11 души са били изследвани. 

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи и възникване на малки епидемии или спорадични случаи предимно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал.

Клиничната картина може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са както общи (температура, обща отпадналост, болки в ставите), така и органно специфични (включително инфекции на мозък и сърдечни клапи). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температура, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Експерти за 4-дневната работна седмица: Фирмите могат да приложат...
Експерт предупреди: Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви...
Сергей Станишев обратно в България
Обрат: Сложиха таван на надценката на някои видове хляб


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).