Тази жена доброволно даде 420 000 лева на измамници, вижте откъде има парите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (28)
20:39 / 11.06.2018
63394
Внучка на един от четиримата, спасили българските евреи, се оказа жертвата на телефонни измамници Жасмин Куртева. Между 2 и 6 юни тя даде на престъпниците 420 хил. лева, мислейки, че помага за залавянето на бандити. Дядо на Куртева е кюстендилецът Владимир Куртев. Роден в семейството на бесарабски българин, той участвал в Първата световна война. След ареста му по време на деветоюнския преврат през 1934 г. е тикнат в затвора. След като излязъл се завръща в Кюстендил.

Подпредседател на ВМРО и учител по литература в кюстендилската гимназия, той е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 г. създават Обществения комитет за спасяването на българските евреи. На 9 март 1943 г. организира съмишлениците си да идат в София за среща със зам.-председателя на парламента Димитър Пешев, за да протестират срещу депортирането на кюстендилските евреи в лагерите на смъртта.

След бурна среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски анулират депортацията на 8600 наши евреи. След 9 септември 1944 г. Куртев като активист на ВМРО твърдо се противопоставя на линията на БКП и СССР за македонизацията на българите в Пиринския край. Така се превръща във враг на властта. Принуден е да намери убежище при еврейско семейство в Кюстендил, а по-късно - в тайна квартира в София.

На 8 юни 1946 г. при акцията срещу дейците на ВМРО Куртев и още 200 функционери на организацията са арестувани, а по-късно изчезват безследно. През 2010 г. е обявен за Праведник на света. Жасмин е дъщеря на сина му Радко. Дълги години е била главен актюер на голяма застрахователна компания. Тя никога не се омъжва, няма и деца. С лед смъртта на баща ѝ наследява няколко имота. Един от най-апетитните е на ул. “Янтра" в София, където живее.

Първия етаж Куртева дава под наем на фирма на  продуцента на “Биг Брадър" Нико Тупарев65-годишната жена кътала в банка парите, които спестила от заплати и наеми. На 2 юни на домашния ѝ телефон позвънил мъж, представил се за Стоян Кръстев от полицията, пише "24 часа". Обяснил, че е набелязана от измамници, и трябва да даде пари, за да ги хванат.

Първия ден Куртева оставила около 3000 лв. близо до кофа за боклук до дома си. На 3 юни дала 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. “Цар Асен" жената оставила още 210 хил. лв. За да “помогне", теглила пари от 2 банки. Изпуснала се пред бандитите, че има и трета сметка, и опитала да изтегли 180 000 лв. от финансовата институция. Спасил я служителят, който отказал да даде парите, след като се усетил, че става дума за измама.

Виж коментарите (28)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).