Световните медии: Българите са отвратени от политическата класа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
08:57 / 14.11.2013
4692
Протест срещу продължаващата вече 24 години фалшива демокрация. Четвърт век след падането на комунизма учители, студенти и обикновени хора отново излязоха на улиците, за да търсят изгубената демокрация след прехода, който сякаш няма край, пише италианският вестник "Ла Стампа" в коментарен репортаж за протестите в България.

"Преди 24 години хиляди протестиращи излязоха на софийските улици и поискаха оставката на наследниците на прокомунистическия диктатор Тодор Живков. Тогавашният президент Петър Младенов произнесе с една историческа фраза "По-добре е танковете да дойдат", но тъй като съветските танкове не дойдоха, след малко повече от година БКП предаде властта", се казва в коментара на кореспондента на медията в София Джузепе Закария.

Повечето медии съобщават за насилието пред българския парламент и акцентират, че правителството оцелява след 150 дни на протести и два вота на недоверие.

"Българските студенти обградиха парламента в София по време на поредния ден от антиправителствените протести, предаде АФП. По време на демонстрациите избухнаха сблъсъци, при които бяха ранени двама души, а 12 бяха арестувани. Няколкостотин студенти образуваха жива верига пред сградата на Народното събрание в София и заявиха, че няма да допуснат вътре никой депутат", пише германският в. "Ди Велт".

"Демонстрантите отказаха да напуснат своите позиции, възнамерявайки да не пуснат депутатите да излязат от сградата. Тогава органите на реда със сила изтласкаха участниците в акцията. Протестиращите, основно студенти, поискаха оставката на правителството, обвинявайки ръководството на страната в корупция. Сега парламентът е заграден с метални заграждения, а една от централните улици е затворена за да преминават народните избраници", съобщава и новинарският канал Euronews.

"Петима души са арестувани при сблъсъци между полиция и български студенти, след като те заградиха парламента в София като част от антиправителствен протест", съобщава и Skynews.

"Протестът спря трафика в центъра на София. Организиран от студентите, окупирали български университети, протестът е част от 5-месечното движение обвиняващо правителството във връзки със сенчести бизнесмени", коментира и ABCNEWS.

Всички световни медии акцентират, че протестите стават в най-бедната страна от ЕС и са израз на отвращението на българите от политическата класа.


Виж коментарите (15)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).