Строеж върху дюни бил "неспираем"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:54 / 30.05.2016
5043
Министерството на регионалното развитие не може да спре строеж върху дюни на плаж в близост до Иракли, за който проверка на строителния контрол е констатирала нарушения. Това стана ясно от отговор на министър Лиляна Павлова на въпрос на депутата Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в петък.

Министърът обясни, че казусът е в ръцете на община Несебър, която единствена може да предприеме действия за преустановяване на строителство на ваканционно селище на плаж "Река Вая" до село Емона.

През април медиен репортаж показа как се строи върху дюни на плаж близо до Иракли, взема се пясък от там, припомни Караджов и постави въпрос какви действие се предприемат по въпроса. В отговор министър Павлова заяви, че министерството й се занимава с казуса от няколко години и разказа как се е развил той.

През 2006-2007 г. на два поземлени имота земеделска земя до плажа е променено предназначението с възможност за застрояване. През 2011 г. Регионалната екоинспекция в Бургас е съгласувала инвестиционни намерения за изграждането на ваканционни обекти в тях. През 2011-2012 г. кметът на Несебър е издал заповед за промяна на Подробния устройствен план (ПУП) и двата имота са отредени за ваканционни селища.

Главният архитект на Несебър е издал разрешение за строеж през 2012 г. за 14 къщи в единия имот и вилно селище с 14 бунгала и басейни в другия. В проверка на регионална дирекция по строителен контрол в Бургас е установено нарушение на издаденото съгласуване и оценка за въздействие върху околната среда, защото е превишен броят и размерът на сградите на територията на ваканционните селища.

От РДНСК издават заповеди за спиране на строежите през 2012 г., но след обжалване административният съд в Бургас постановява, че строителството може да бъде възобновено. Следва още едно обжалване и отново бургаският съд отхвърля заповедите за спиране на строителството. Според Павлова в момента единствено община Несебър, разрешила това строителство, би могла да предприеме някакви действия.

Източник: в.Капитал

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).