Странджа се вдигна на бунт, Борисов прати министър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:16 / 14.07.2018
7081
Жителите на странджа се вдигнаха днес на бунт и не позволиха на властите да избият животните им. 

Премиерът Бойко Борисов взе отношение по темата. "Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Той ще се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично ще следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и ще ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения", написа премиерът.

От няколко дни в Странджа тече умъртвяване на животни от селски стопанства. Причината – предполагаема зараза с чума. Дори и само едно животно да бъде диагностицирано с това заболяване се евтанизират всички в голям радиус. 

"Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните. Най-вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки". Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в парламента в отговор на въпрос за избиването на животни в Странджа планина заради случаи на чума. Той подчерта, че става дума за чума по дребните преживни животни и не подлежи на лечение, но не е опасна за хортата. 

"Болестта се предава основно чрез пряк контакт на животните. Инкубационният период варира от една до три седмици.Там, където болестта се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса", добави Порожанов. Министърът каза още, че заради чумата са били евтаназирали общо 1946 дребни преживни животни в двете първи констатирани огнища в село Воден и село Кости. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол. 

Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще плучат компенсация компенсирани с 25 лв. заради нереализираните продажби на мляко. Те обаче обаче протестират и искат компенсацията да бъде 40 лева. "Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес. Те желаят да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично", каза министърът. "Всяка седмица се извършват клинични прегледи за откриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция", каза той. Порожанов каза още, че следващата седмица ще започне и изплащането на обезщетенията за собствениците на евтанацираните животни в Кости и Воден. "Мисля, че обезщетенията са цени, които са изключително разумни.

Виж коментарите (4)

Още по темата (25):
26.03.2023 Добри новини за свиневъди от Пловдивско
08.08.2018 Телефонните измамници подхванаха и чумата
29.07.2018 Няма съмнения за чума по животни в Благоевградско
27.07.2018 Съмнения за чума и в Благоевградско
24.07.2018 Забраниха вноса на месо на летище "Пловдив" заради чумата
22.07.2018 Започна евтаназията на стадото на баба Дора
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).