Стотици богомолци дойдоха за Рождество Христово в Рилския манастир

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:00 / 25.12.2022
1206
Стотици богомолци от цялата страна, както чужденци - от Гърция, Италия, рускоговоряци - вероятно бежанци от Украйна, додйдоха в Рилския  манастир за Роаждество Христово. От дни - заради студеното време и през празниците, службите на монасите, оглавявани от игумена Адиранополския епископ Евлогий, се извършват в параклиса Рождество Христово, до манастирската книжарница, информира БНР.

Влезлите в манастирския храм палеха свещ и се покланяха се пред мощите на св. Иван Рилски, като това семейство от Благоевград, което чака бебе:

"Запалихме свещи, помолихме се преди всичко на Богородица, защото тя закриля семейството, закриля децата, майките и нас, възрастните, и Господ вече, Той е един. Вярващо семейство сме, християни. Спазваме традициите, всичко така, както му е ред. Благоевград тук е близко, не е проблем за транспорта".

Командирована от Министерството на туризма, екскурзоводката Симона Коцева прави беседите с чужденците, посетили манастира.

"На чужденците им е интересно. Те са по-отворени да прекарват Коледа извън дома и да пътуват повече, така, че обикновено последните години ми се случва по Коледа и по такива големи празници да съм с чужденци".

В манастира за Рождество дойде и сестра Юлита, която иначе служи в манастира "Свети Атанас" край Кюстендилското село Смочево. Тя благослови: 

"Повече опование в Бога и с наежда в Христа, който се роди заради нас, заради нашето Спасение и всъщност вярата да ни крепи, както винаги ни е крепяла през вековете, така и сега, и занапред и винаги с повече вяра".

Виж коментарите (0)

Още по темата (341):
06.12.2023 Празниците идват. Как да си спестим семейните скандали
01.12.2023 Ето как да си комбинираме дните, за да почиваме много по Коледа и Нова
година
12.11.2023 Куче на хотел - от 25 до 130 лева, а срещу още 20 отива и на разходка
16.01.2023 Коледа остава най-важният празник
16.01.2023 Коледната елха в центъра на Пловдив провокира пловдивчанин
11.01.2023 Тонове компост се получават от преработка на коледните елхи
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).