Стойчо Стойчев: Президентът трябва да свикне, че живеем в парламентарна, а не в президентска република

Автор: Самуил Иванов
Коментари (2)
19:26 / 21.08.2023
1728
Президентът трябва да свикне, че живеем в парламентарна, а не в президентска република. Това заяви политологът Стойчо Стойчев пред "Фокус" по темата за отношенията между президента и правителството.

"Управляващото мнозинство ще прегласува съответните законови разпоредби, с които няма да се иска повече одобрението от президента и ще се смени главният секретар на МВР.

Президентът трябва да свикне, че в България живеем в парламентарна, а не в президентска република. Този въпрос ще бъде решен в обозримо бъдеще и то не в посока президента, а обратно“, категоричен бе Стойчев.

Политическият анализатор смята, че правителството и президентската институция няма да успеят да намерят начин да работят съвместно.

"Премиерът показа, че е достатъчно диалогичен. Президентът е абсолютно недиалогичен. Досега Радев не е демонстрирал склонност за диалог, с когото и да било. За последните 7-8 години, откакто заема тази длъжност, той не е влизал в отношения с някого, който не му е приятел“, каза още той.

Стойчев обясни, че най-вероятно парламентът ще отнеме и правомощията на държавния глава относно назначаването на ръководствата на службите.

"Президентът ще бъде разтоварен от отговорностите, които има за назначаването на шефовете на службите. Не е работа на държавния глава да прави това. Ще бъде променена Конституцията, ако трябва“, смята политологът.

Според Стойев началниците на службите трябва да бъдат избирани внимателно и чрез съгласуване на няколко равнища, а не да бъдат "държани хора на всяка цена“.

По темата за смяната на националния празник политическият анализатор заяви, че този дебат се води от много години. В последните месеци обаче въпросът поляризира гражданите и това налага неизбежни действия.

"Поради плуралистичния характер на парламента там има много голямо представителство на най-различни групи от обществото, които в момента са в управляващо мнозинство, а то е казало какво ще направи. Самият президент го стимулира да бъде по-радикално в действията си, защото той много остро заема позиции, които отклоняват България от цивилизационния избор, който тя е направила“.

Според него въпросът "за“ или "против“ смяната на националния празник може да бъде решен и чрез референдум, стига той да се организира спрямо законите в страната.

Виж коментарите (2)

Още по темата (942):
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Карлос Контрера: Лена недоволства от състава на служебния кабинет
07.04.2024 Браншови организации настояват Зарица Динкова да остане министър на туризма
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха
05.04.2024 Живко Коцев оттегля оставката си! Била подадена под натиск
04.04.2024 Главният секретар на МВР проговори защо е подал оставка
Още новини от Национални новини:
Учените регистрираха най-високото изригване на Слънцето
Жена загина при челен удар на две коли
Двойно повече мъже са кандидат-депутати от жените
Откриха котвена мина с 4 рога в нашето море!
Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди ...
Пиян турски шофьор се изложи на АМ "Тракия" с 50 евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).