Стефан Константинов: Трябва да намалим броя на болниците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
13:38 / 23.12.2011
1827
В здравеопазването ни трябват дълбоки и смислени реформи, а не просто козметика, каза в интервю за БТА министърът на здравеопазването Стефан Константинов. За да е устойчива здравната система, трябва да има предвидимост и да има механизми, по които се планират болничните услуги, смята министърът. Според него, голям проблем в страната е раздробеността на болничната система и множеството болници.

"Това пречи на концентрирането на ресурси и води до "размотаване" на пациента, до липса на ангажираност и на отговорност" - заяви Стефан Константинов. По думите му трябва да има лечебни заведения, в които пациентът получава помощ от А до Я. Има държавни болници, които са врата до врата, а това не е нужно, коментира той. Промените ще станат факт след като се изменят някои текстове в закона за лечебните заведения и най-вероятно това ще бъде през 2013 година, каза министърът на здравеопазването.

"Имаме много болници и броят им трябва да бъде намален. Ясно е, че това не може да стане по административен път. Възнамеряваме за следващата година броят на новите договори, сключени със Здравната каса, да не е по-голям от броя на сключените предходната година. Ако се появи нова болница, ще трябва друга да излезе от публичното финансиране, за да може да запазим паритета, а след време, със спазването на медицинските стандарти и качество, те ще се отсеят сами" - каза министърът на здравеопазването.

Бъдещето на спешната помощ в България ще бъде такова, каквото е в останалите развити държави - в линейките ще работят парамедици, в спешните отделения на болниците - лекари, заяви Стефан Константинов. Неговото мнение е, че трябва да се запази потребителската такса, която пациентите заплащат, защото това е начин гражданите да разберат, че здравеопазването се заплаща, а размерът зависи от икономическото състояние и политиката на държавата, от доходите на гражданите. Стефан Константинов посочи, че дълги години в България министърът на здравеопазването ще е една от най-нехаресваните фигури във всички правителства.


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).