Стефан Цанев: Установяването на едно робство не може да бъде почитано с паметници

Автор: ИА Фокус
Коментари (3)
08:46 / 25.12.2023
8173
Той е един от най-светлите умове на България. Писателят Стефан Цанев посрещна екип на NOVA в дома си в Балчик. Именно там той се чувства вкъщи, далеч от шума и суетата на града.

"Като кажа: "Прибирам се у дома", значи съм в Балчик. Взе да ми досажда София и то с нечистотата на улиците, на всичко. Тук хората около мен са ми по-приятни. Тук хората са много приятни, няма човек, който да не ме поздрави. А в София имам чувството, че ако падна, ще ме прекрачат и отминат. Толкова хората са безразлични един към друг", казва писателят.

"Установяването на едно робство в България не може да бъде почитано с паметници. Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да помогне за рухването на комунистическото, което е останало у нас", това каза големият наш поет и драматург Стефан Цанев в интервю за "На фокус" по Нова ТВ.

"Аз по принцип съм против рушенето на паметници, но този мисля, че този трябва да бъде махнат поради нахалството си да бъде най-високият и най-големият. Не може на върха да бъде автоматът, не може оръжието да бъде сюблимното нещо на изкуството. С него се убиват хора и е античовешко. Как може да се издига в култ това. Поне да държеше цвете", допълни творецът.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).