Старият град губи статута си на резерват?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:34 / 18.10.2012
6128
Старият Пловдив и Арбанаси или общо 19 места със сгради-паметници на културата, са застрашени от бъдещо строителство в тях. Статутът им на резервати ще отпадне и така те ще загубят най-високата степен на защита на автентичността им. Подготвяните поредни промени в закона за културното наследство отварят възможност след време по-лесно да се получава разрешение за намеса в тях, а апетитите за строителство и сега са сериозни.

Промяната на статута на архитектурните резервати е най-сериозното опасение на звеното във Върховната касационна прокуратура, отговарящо за културните ценности.

В закона за културното наследство, приет през 2009 г., е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически. През годините обаче (още от средата на миналия век) са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски и дори туристически. Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо. Въпреки неяснотата до момента е важал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.

Със сега инициираните промени обаче вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита. Те ще имат статут на групови недвижими ценности с категория "национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона.

Въпреки текста, че ще има максимална защита, в прокуратурата са притеснени от редакцията и превръщането им в нещо различно от резервати. Според експерти новият статутът не гарантира най-високата степен на защита от инвеститорски намеси - груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени, от тях да бъдат вадени индивидуални паметници или пък да се разпаднат на индивидуални, като така се допуснат по-лесно промени в тези обекти. И докато резерватите имат стриктно определена територия и граници, които трудно се изменят, то от груповия паметник доста по-лесно може да отпаднат части.

След законовите изменения например с. Арбанаси край Велико Търново вече няма да е резерват. Отпадат от списъка с резерватите и места като Стария Пловдив, Котел, Боженци край Габрово, Жеравна, Мелник, Копривщица. Също няма да са резервати и старата част на Созопол, Ковачевица, Трявна.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (4)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).