Стачкуващи служители на МВнР на среща с омбудсмана Ковачева

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:12 / 11.01.2023
875
Представители на стачкуващите служители в Министерството на външните работи (МВнР) и омбудсманът на Република България проф. д-р Диана Ковачева се срещнаха днес във връзка с продължаващите стачни действия във ведомството. Това съобщиха от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба. 

Пред омбудсмана бяха представени развитията по ефективната стачка в МВнР и невъзможността за нейното приключване чрез подписването на споразумение, с което да се затвърди постигнатият частичен успех и да бъдат търсени варианти за разрешаване на натрупаните проблеми в трудовите правоотношения в системата на МВнР, посочват от обединението.  

На срещата бяха обсъдени действащите нормативни и подзаконови нормативни актове, регулиращи трудовоправния статут на служителите в системата на МВнР. Представителите на двете институции споделиха общо мнение, че нормативната уредба е остаряла и не отговаря на съвременното развитие на обществените отношения в сектор "Външна политика“, създава предпоставки за законови противоречия и колизии, допълват от професионалното обединение.  

Служители на МВнР започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември, с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване, припомня БТА.

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане за достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърлиха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).