ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специалист: Очаква ни взривоопасно поскъпване на газта през есента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 07.09.2020Коментари (4)4374
©
Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г. не влезе в сила. Последните разчети на "Булгаргаз" са били за 20 на сто по-скъпо гориво спрямо август. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала да се направи проверка как газовото дружество е образувало новата цена. 

"Трябва да подчертаем, че това решение на министърът да спре процедурата е брутално нарушение на закона. Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, която наблюдава действията на "булгаргаз" за ценообразуване и спазването на правилата", заяви има право експертът от "българския енергиен форум" Христо Казанджиев в"Тази сутрин". 

Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е лош сигнал към енергийния пазар, смята Казанджиев и допълни, че въпреки Теменужка Петкова е принципал на "Булгаргаз" в качеството си на министър, тя няма право за такова вмешателство в работата на дружеството. 

Според експерта това решение е политическо и информацията, че е било разпоредено от премиера Бойко Борисов, каквито информации са се появили, също е нарушение на закона. Едно такова спиране на процедурата не решава проблема. Октомври месец цената на синьото гориво ще се увеличи взривообразно с 40% вместо плавно само с 20%, ако сега беше повишена стойността на газа с 20%, заяви Казанджиев. По неговите думи големият проблем е, че "Булгаргаз" в момента работи на загуба, защото купува газта по скъпо и я продава по-евтино. 

Обявяването на новия договор с"Газпром" е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на газта в годишен план е 15%, а не 40, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец. 

По новия договор цените на газта в България зависят от текущите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ намалява и е нормално цената да спадне, но през есента и зимата тя се покачва заедно с увеличаването на търсенето.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега идва втечнен газ от Сащ.Цената е двойна на руския но Боко ще купува иначе сбогом .
0
 
 
КЕВР не ги интересува ценообразуването. Който иска и колкото иска си вдига цените, и не дава отчет защо. Трябва все някой да поиска обяснение иначе всеки може да увеличава цени безпричинно, а народа да плаща.
0
 
 
Булгаргаз продавали по евтино отколкото го купували. Пък са на печалба. Да вземе тоя експерт да види данните на Булгаргаз за 2020г.до края на юни. 21 милиона печалба. За 2019г за цялата е 34!!! Малоумник лъжлив и невеж.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: