Социолози вещаят балотаж на изборите между Тотев и Каназирева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
16:18 / 10.03.2015
6361
Кметът Иван Тотев от ГЕРБ, лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева и бившият кмет Славчо Атанасов от ВМРО са тримата най-одобрявани политици в Пловдив, показват данните от изследване на обществените нагласи. 

Проучването на агенция "Неохрон" е извършено през месец февруари сред 670 пълнолетни жители на община Пловдив, които са представителна извадка за пълнолетното население на града по пол, възраст и образование.

Доверието към политиците е било измерено чрез три възможни отговора - "доверявам се", "донякъде се доверявам" и "не се доверявам". Първите два отговора са по-скоро одобрителни, докато третият е определено неодобрителен.

- Иван Тотев има лек положителен резултат - 50 : 44 (одобрение срещу неодобрение)
- Дани Каназирева има определено положителен резултат- 42 : 25
- Лек превес в положителните оценки има и Славчо Атанасов - 46 : 41

Изследването отчита, че пловдивчани все още не са в предизборна ситуация. Ако изборите бяха днес, Иван Тотев би могъл да разчита на подкрепата на между 33 и 41% от гласуващите. Дани Каназирева би получила между 14 и 20% от подадените гласове. Подобен е резултатът и на Славчо Атанасов - между 12 и 22% от гласувалите.

- очертава се балотаж на кметските избори (ако сегашните тенденции се запазят) - настоящият кмет Иван Тотев запазва висока подкрепа, която може да достигне и 40% от гласувалите, но не е достатъчна за победа от първи тур.

- поддръжниците на Дани Каназирева са се увеличили двойно, а тези на Славчо Атанасов са спаднали значително (спрямо резултатите им в І-ви тур на местните избори през 2011 година). Значителна част от симпатизантите на Атанасов са избиратели на БСП, АБВ и "Атака", които все още не са издигнали кандидати. Подобна зависимост от други партии при Тотев и Каназирева не е отчетена. При тези фактори вероятният балотаж е Иван Тотев - Дани Каназирева.

42% от привържениците на Каназирева са с висше образование, 28% при Тотев и 20% при Атанасов.

Подкрепата за тримата е различна сред различните възрастови групи. Иван Тотев е най-одобряван сред най-младите. Дани Каназирева е предпочитана от най-много хора във възрастовите групи 31-40 г. и 41-50 г. Славчо Атанасов е най-популярен сред най-възрастните пловдивчани - над 61 г.

Останалите политици, включени в изследването, получават в пъти по-малка подкрепа и засега челната тройка остава недостижима.

Пловдивчани имат сериозни съмнения в ефективността на управлението. 43% от анкетираните смятат, че бюджетът и взетите заеми от Общината НЕ се изразходват целесъобразно, а само 25% са на противоположната позиция. 52% от пловдивчани НЕ вярват, че предстоящото саниране на сгради ще бъде извършено прозрачно и честно като процедура, срещу само 30% убедени в обратното.


Виж коментарите (9)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).