Собственикът на цеха в Горни Лом: Убит съм от мъка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:54 / 08.10.2014
5005
Собственикът на взривения цех в Горни Лом Валери Митков, който загуби сина си в трагедията, призна в ексклузивно интервю пред Диана Найденова, че според него е жертва на саботаж или външна намеса.

"Има възможност взривът да е иницииран нарочно, особено ако има мотиви. Има камери, информация, свидетели. Това са неща, които ние с вас не знаем", заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв бившият заместник-министър на отбраната и специалист по взривните вещества Валентин Радев.

"Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани", смята Валери Митков.

"Ужасно е, ужасно е. Не мога да си представя кой болен мозък може да направи такова нещо", допълва той. Според него не е задължително този акт да бъде иницииран от цеха. "Това е можело да бъде инициирано както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете", обяснява Митков.

На въпрос защо това се е случило в неговото предприятие, той отговаря, че не може да отговори. "Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога", категоричен е той.

"Много боли, просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора, трябваше по този начин да си отидат от този свят", допълва още Митков. Собственикът на взривения цех казва, че не е гневен, а по-скоро убит от мъка.

"Не пожелавам на никого такова нещо. Родители да изпращат децата си от този свят. Няма по-ужасна трагедия", казва още той.

"Има 4-5 кратера. Цялото помещение се е взривило, те са се получили просто защото там е имало повече взривно вещество. В момента спорим с колегите какво количество е имало там. Валери може да твърди, че два от изходите винаги са били свободни, но това трябва да го каже изпълнителният директор, който е шеф на цеха", категоричен бе Радев.

Той признава, че Валери Митков е доказан експерт в областта на взривните вещества, но отхвърля твърденията му, че не е възможно от една мина да бъде предизвикана верижна реакция в различни сгради.

"Това, което той твърди, е че 450 грама вещество не може да предаде взрива на 20-30 метра. Напротив - може, може и през стената", каза той.


Виж коментарите (3)

Още по темата (21):
13.05.2022 Няма виновни за 15-те жертви в завод "Миджур"
14.01.2021 Години след адския взрив, при който загинаха 15 души - оправдателна присъда за обвиняемите
16.11.2014 Почернен баща ще съди държавата заради взрива в Горни Лом
17.10.2014 Търсим чужди експерти за разследването на взрива в Горни Лом
09.10.2014 Цацаров: Няма доказателство за саботаж в завода в Горни Лом
08.10.2014 Правителството дава 150 000 лв. на наследниците на загиналите в Горни Лом
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).